Annons

Svindleriåtalads advokat: "Kaos rådde"

Kaos rådde på den danska socialstyrelsen, hävdar svindleriåtalade Britta Nielsens försvarsadvokat.
Åklagarna vill att hon döms till minst åtta års fängelse för att ha fört över 165 miljoner kronor till sig själv, men advokaten pekar på förmildrande omständigheter.
Danmark • Publicerad 10 februari 2020
Britta Nielsen i en domstol i Johannesburg i Sydafrika den 8 november 2018 innan hon fördes till Danmark. Arkivbild.
Britta Nielsen i en domstol i Johannesburg i Sydafrika den 8 november 2018 innan hon fördes till Danmark. Arkivbild.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Att de interna kontrollsystemen på myndigheten var så svaga gör att inte bara Britta Nielsen ska hållas ansvarig för att hon förde över pengar till egna konton, argumenterar advokaten. Även samhället har ett ansvar, menar han.

– Det har inte tagits från något hjälplöst offer. Det har tagits från staten, säger försvarsadvokat Nima Nabipour under den tionde och avslutande rättegångsdagen i Köpenhamns tingsrätt.

Annons

Den åtalades höga ålder – hon fyller 66 i maj – ska också vägas in vid straffmätningen, anser han. Och dessutom menar advokaten att en stor del av brotten är preskriberade. Åtalet täcker perioden 1993 till 2018, men Nabipour hävdar att allt före 2009 är preskriberat och landar i att Britta Nielsen kan dömas till max fyra och ett halvt års fängelse.

Särskild lagparagraf

De båda åklagarna anser att Britta Nielsen ligger bakom ett av de allvarligaste ekonomiska brotten någonsin i Danmark. Därför vill de att Köpenhamns tingsrätt ska använda sig av en särskild lagparagraf som gör att den maximala strafflängden blir tolv års fängelse i stället för åtta år.

Försvarsadvokat Nima Nabipour försöker övertyga rätten om att paragrafen inte kan användas. Han anser att Britta Nielsen inför utlämnandet från Sydafrika till Danmark 2018 lurades att skriva under det avtal som är en förutsättning för att den särskilda lagparagrafen ska kunna användas.

– När Danmark är inblandat i ett sådant avtal anser jag också att Danmark har en skyldighet att försäkra sig om att klienten förstår vad det står i avtalet, säger han.

Britta Nielsen har under rättegången erkänt att hon överfört pengar till sig själv, men har inte bekräftat totalsumman.

– Britta Nielsen skyr inga medel när det kommer till att berika sig själv, säger åklagare Lisbeth Jørgensen under sitt slutanförande.

Hon tecknar bilden av en högt betrodd medarbetare på Danmarks socialstyrelse som använde sin kunskap om myndigheten för att "dammsuga konton". Enligt åtalet förde hon över pengar till sig själv vid mer än 300 tillfällen.

"Ytterst beräknande"

– Det är åklagarmyndighetens uppfattning att Britta Nielsen i sina metoder har varit ytterst beräknande och att hon inte slutade av fri vilja, säger Lisbeth Jørgensen enligt nyhetsbyrån Ritzaus direktrapportering.

Detta skedde med olika metoder som ändrades i takt med att socialstyrelsens interna kontrollrutiner lades om.

– Det här fallet handlar inte om svagheter inom kontrollen, det handlar om att den åtalade har svikit det förtroende hon fått.

Annons

Rättegången skulle egentligen ha slutförts under förra året, men på grund av den åtalades hjärtproblem har den ursprungliga planen inte kunnat hållas. Domen meddelas den 18 februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons