Annons

Hårda ord inför misstroendeomröstningen

Sverigedemokraterna får stöd av M och KD när riksdagen röstar om misstroende mot justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Men det räcker inte för att tvinga bort honom.
Politik • Publicerad 13 november 2019
Justitieminister Morgan Johansson (S) tar inte ut någon seger i förskott inför fredagens misstroendeomröstning.
Justitieminister Morgan Johansson (S) tar inte ut någon seger i förskott inför fredagens misstroendeomröstning.Foto: 

– När sprängningar, skottlossningar och mord har blivit vardagsmat så krävs en rejäl självrannsakan och någon sådan finns inte hos den här regeringen. Gränsen är nådd för hur mycket man kan tillåtas misslyckas med sitt uppdrag, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol när han begärde att riksdagen ska rösta om misstroende mot Johansson.

Han fick direkt replik av statsminister Stefan Löfven (S):

Annons

– Det här är spel och populism av lägsta kvalitet, sade Löfven och tillade att Morgan Johansson har hans fulla stöd.

Konflikt och kaos

Johansson själv anser att Sverigedemokraterna missbrukar möjligheten som finns för riksdagen att rikta misstroende mot ett statsråd.

– Få kan anklaga oss för att inte ha gjort väldigt mycket de senaste åren, säger Johansson och hävdar att SD är ett parti som lever på att skapa konflikt, kaos, osäkerhet och oro.

Han säger att han visst tycker att det är rimligt att det ställs frågor om vad regeringen och han själv gjort i ett läge där unga mäns dödliga våld och sprängdåden har nått en nivå som gör Sverige närmast unikt, åtminstone i Europa.

TT: Är du nöjd med vad ni gjort?

– Vår regering är nog den som har gjort mest mot den organiserade kriminaliteten, men man kan aldrig vara nöjd förrän man ser de konkreta resultaten, säger han och tillägger att satsningen på polis, kriminalvård och domstolar, liksom på sociala insatser måste fortsätta.

Klarar inte jobbet

TT: Men om utvecklingen ser ut som den gör, betyder det att politiken är maktlös?

– Nej, det är möjligt att vända utvecklingen och det ser jag inte minst på det lokala planet, när polis, socialtjänst och skola mobiliserar på ett riktigt sätt i utsatta områden, säger Johansson och nämner Gårdsten i Göteborg som ett bra exempel.

Moderatledaren Ulf Kristersson var också mycket kritiskt till regeringen och Johansson, i ett sidospår i partiledardebatten om EU.

– Sverige har blivit Europaledande i skjutningar och sprängningar, den utvecklingen måste stoppas och vändas men den här regeringen klarar inte jobbet. I ett första steg måste den justitieminister avgå som burit ansvaret i fem år. I andra länder hade hans chef redan löst den frågan, eller ministern själv, sade Kristersson.

Räcker inte

Annons

Vare sig Vänsterpartiet eller regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna tänker stödja misstroendet när riksdagens ledamöter röstar på fredagen. V eller C hade behövt ställa sig bakom för att fälla justitieministern eftersom det krävs minst 175 ledamöter för det och SD, M och KD har 154 röster.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf anser att misstroendeförklaringar ska användas varsamt.

– Det är inget man slänger sig med för att regeringen inte gör som oppositionen vill, säger Lööf.

Hon understryker att det viktiga nu är att se till att polisen kan bekämpa brottsligheten.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons