AIK och Malmö vidare i Europa League

Malmö FF förlorade med 0–1 mot Zrinjski Mostar och AIK spelade 1–1 mot Sheriff Tiraspol. Trots det är lagen vidare till playoff till Europa League. För Malmö väntar israeliska Bnei Yuhada Tel Aviv och AIK ställs mot skotska mästaren Celtic.
Fotboll • Publicerad 15 augusti 2019
Målskytten Nabil Bahoui jublar efter sitt 1–0-mål.
Målskytten Nabil Bahoui jublar efter sitt 1–0-mål.Foto: Janerik Henriksson/TT

Segrar var inget som behövdes för att AIK:s och Malmös respektive Europaäventyr skulle leva vidare. Med varsin seger i bagaget hade de båda svensklagen varsitt ben i playoff-spelet till Europa League. Därmed räckte det med oavgjort för AIK och Malmö kunde kosta på sig en förlust.

AIK kom till matchen hemma på Friends arena mot moldaviska Sheriff Tiraspol med en 2–1-seger i ryggen. I torsdagens returmöte hade AIK sina lägen i första halvlek men Sheriff Tiraspol var allt annat än ofarliga. Bland annat var det moldaviska laget nära att sätta AIK i rejäl gungning när man var en ribbträff från att ta ledningen.

Bahoui målskytt

I andra halvlek kopplade AIK greppet, och det var Nabil Bahoui som var den store organisatören.

I förra matchen mot AFC Eskilstuna i allsvenskan blev han hjälte med två mål efter att ha bytts in i andra halvlek i sin comeback i AIK. Mot Sheriff Tiraspol byttes han in i 59:e minuten. Två minuter senare stod det 1–0 till svensklaget efter att Bahoui kombinerat fint med Henok Goitom.

Spänning i matchen skulle det dock bli. Gabrijel Boban kvitterade för gästerna i den 86:e minuten som därmed var ett mål ifrån en förlängning.

Men AIK klarade under resten av matchen av att freda det egna målet. Matchen slutade 1–1 och AIK är vidare på 3–2 i inbördes möten.

– Den är tokjämn, det måste jag säga. Vi gör ingen bra prestation. VI spelar så in i helsike mycket och många av utav spelarna var nog lite sega i benen i dag. Med tanke på det och att vi bara behöver gå vidare är det "strongt" gjort, säger AIK:s tränare Rikard Norling till Viasat.

Nu väntar skotska mästaren Celtic i playoff till Europa Leagues gruppspel.

– En av få arenor på de brittiska öarna jag inte har varit på. Det ska bli kul, en fantastisk utmaning och två härliga matcher att se fram emot, säger Sebastian Larsson.

"Aldrig varit bättre"

Malmö FF hade en komfortabel ledning mot bosniska Zrinjski Mostar efter att ha vunnit med 3–0 i förra veckan. I returmötet möttes man dock av en tidig motgång när Marcus Antonsson tvingades kliva av redan efter sex minuter. Men Malmö gjorde vad man skulle – vilket var att inte släppa in för många mål.

Bortamötet förlorades med 0–1 och Malmös resultat från första matchen tar därmed laget vidare till playoff där de ställs mot israeliskt motstånd i form av Bnei Yehuda Tel Aviv. Det israeliska laget tog sig vidare via seger mot azerbajdzjanska Neftchi.

– Vi ska ta oss in (till gruppspelet). Ser man på vilket läge vi är i så har det aldrig varit bättre. Sedan handlar det om att klara av att hålla nivå också. Gör vi inte det så blir det svårt, säger Markus Rosenberg till

IFK Norrköping tog sig inte vidare efter att ha förlorat med 2–4 i inbördes möten mot israeliska Hapoel Beer Sheva.