1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Afghanistan utropar seger över IS

Terrorrörelsen Islamiska statens saga i Afghanistan är all.
Det hävdade landets president Ashraf Ghani på tisdagen.
Både Afghanistans regering och talibanerna hävdar att IS har besegrats, frågan är bara vem som ska få ta åt sig äran. På bilden en afghansk soldat i det tidigare IS-fästet Nangarhar. Arkivbild.
Foto: Mohammad Anwar Danishyar/AP/TT

– För ett år sedan hade ingen kunnat tro att vi skulle kunna stå här i dag och säga att vi har tillintetgjort IS, sade Ghani inför ett pressuppbåd i Jalalabad, provinshuvudstad i östliga Nangarhar där IS tidigare hade ett starkt fäste.

Under de senaste veckorna har över 600 IS-stridande överlämnat sig själva och sina familjer till regeringen. Myndigheterna menar också att luftangrepp och bristande finansiering resulterat i att stridsmoralen svikit.

– Nu, när de IS-stridande gett sig, uppmanar jag myndigheter att behandla deras familjer humant, tillade Ghani.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Talibanrörelsen, som också stridit mot IS, avfärdade dock Ghanis beskrivning som "absurda påståenden". Bakom terrororganisationen fall låg i stället "Afghanistans islamiska emirat", som talibanerna formellt kallar sig, skriver talespersonen Zabihullah Mujahid på Twitter:

"Regeringen i Kabul spelade 0 procent roll i segern över IS och Nangarhars stolta folk är våra vittnen. IS nederlag är ett arv som tillhör det islamiska emiratet."