Annons

Advokater varnas efter Instagramfilm

Juridik • Publicerad 7 februari 2020
Tre advokater varnas av Advokatsamfundets disciplinnämnd för att ha brutit mot god advokatsed med en film på Instagram. Arkivbild.
Tre advokater varnas av Advokatsamfundets disciplinnämnd för att ha brutit mot god advokatsed med en film på Instagram. Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm

Iförda solglasögon och ett glas whisky i handen tipsade två advokater i en film på Instagram om hur man skulle bemöta polisen en lördagskväll: Gå därifrån om du inte är misstänkt för brott, annars håll tyst och hänvisa till din advokat.

De tilldelas nu en varning av Advokatsamfundets disciplinnämnd för ha brutit mot god advokatsed, skriver DN.

Annons

Det är tre personer från den aktuella advokatbyrån som varnas av disciplinnämnden för filmen.

I samband med varningen hänvisar disciplinnämnden till de vägledande reglerna om god advokatsed som gäller för sociala medier. De skriver att advokaten ska "vara förvissad om att hans eller hennes användande av sociala medier inte negativt påverkar klienters eller allmänhetens förtroende för advokaten eller advokatkåren som helhet." Samt att "advokater bör undvika beteenden på sociala medier som kan väcka anstöt".

Publiceringen av filmen "strider tveklöst" mot de krav som ställs i Advokatsamfundets policy vad gäller advokaters användning av sociala medier, anser disciplinnämnden: "Genom publiceringen av filmen har A, B och C allvarligt brutit mot god advokatsed", skriver nämnden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons