Annons

Abbas hotar bryta avtal med Israel

Mellanöstern • Publicerad 26 juli 2019
Israel spränger hus i den palestinska byn Sur Baher tidigare i veckan. Rivningarna har fått den palestinske presidenten Mahmud Abbas att se rött.
Israel spränger hus i den palestinska byn Sur Baher tidigare i veckan. Rivningarna har fått den palestinske presidenten Mahmud Abbas att se rött.Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Palestiniernas president Mahmud Abbas uppger att hans regering tänker sluta följa de ingångna avtalen med Israel. Utspelet kom i torsdags kväll under ett tal i Ramallah på Västbanken.

– Vi meddelar vårt beslut att stoppa implementeringen av de avtal som gjorts med den israeliska sidan, sade han.

Annons

Abbas har tidigare uttalat liknande hot utan att genomföra dem, men aldrig tidigare uttryckt sig så tydligt och definitivt i frågan.

Utspelet kom som ett svar på att Israel under veckan förstört tolv palestinska bostadshus i Sur Baher i östra Jerusalem. Enligt Israel är byggnaderna olagliga eftersom de byggts för nära gränsstängslet som hägnar in Västbanken. Abbas ser istället rivningarna som ett uttryck för "etnisk rensning".

Israel och den Palestinska myndigheten samarbetar inom områden som vattentillgång och säkerhetsfrågor, och att dra sig ur ingångna avtal kan få betydelse för säkerheten på Västbanken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons