Annons

50 år sedan The Beatles korsade Abbey Road

Musik • Publicerad 8 augusti 2019
Den 8 augusti 1969 togs den ikoniska bilden på The Beatles: George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr och John Lennon.
Den 8 augusti 1969 togs den ikoniska bilden på The Beatles: George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr och John Lennon.Foto: Iain Mcmillan/Reuters/TT

För 50 år sedan fotograferades George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr och John Lennon när de korsade övergångstället utanför Abbey Road Studios i norra London.

Bilden, som i dag är en av populärkulturens mest ikoniska, togs runt klockan 11.35 den 8 augusti 1969 av den skotska fotografen Iain Macmillan.

Annons

Han knäppte blott sex bilder under den tio minuter långa fotograferingen, varav den femte – den enda där samtliga bandmedlemmars steg är synkroniserade – blev omslaget till The Beatles elfte studioalbum "Abbey Road", som gavs ut den 26 september 1969.

Idén till bilden kom från en skiss som Paul McCartney hade gjort föreställande streckgubbar som går på ett övergångsställe.

I dag samlas Beatles-fans på övergångstället utanför Abbey Road Studios för att fira 50-årsjubileet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons