Annons

40 lik i massgrav på brittisk åker förbryllar

En historisk grav med kvarlevorna från ett 40-tal personer har upptäckts i engelska Buckingham. Fyndet är uppseendeväckande, inte minst eftersom många av de begravda tycks ha dött med bakbundna händer.
Storbritannien • Publicerad 7 februari 2020
Foto: 

Den makabra upptäckten gjordes när ett företag skulle schakta i en åker inför byggandet av ett antal seniorlägenheter utanför Buckingham i mellersta England.

Under jorden, och i relativt grunda gravar, låg kvarlevor efter vad som tros vara 42 personer, varav många bakbundna.

Annons

Något brott i vanlig bemärkelse tror man dock inte har begåtts. I stället tror arkeologer att skelettresterna härrör från anglosaxisk tid (410–1066), eller möjligen det inbördeskrig som rasade i England, inklusive områdena runt Buckingham, på 1600-talet.

Ett tredje alternativ är att gravarna tillhör "vanliga" kriminella, vars dödsstraff verkställts vid någon av de avrättningsplatser som fanns en bit därifrån.

– De grunda gravarna och det faktum att skelettens händer är bakbundna tyder på att de var fångar av något slag. Fyndet är av stor historisk betydelse för Buckingham och bör inte tystas ner, säger en ledande lokalpolitiker, Robin Stuchbury, till den populärvetenskapliga sajten Live Science.

Gravarna och skeletten ska nu analyseras av arkeologer, en undersökning som väntas ta flera månader.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons