Annons

18 av 20 regioner klarar inte vårdbudgeten

Vård • Publicerad 11 november 2019
Så gott som alla Sveriges regioner väntas gå med underskott inom hälso- och sjukvårdsområdet i år, enligt SKL. Arkivbild.
Så gott som alla Sveriges regioner väntas gå med underskott inom hälso- och sjukvårdsområdet i år, enligt SKL. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bara två av landets regioner, Halland och Jönköping, väntas klara sin budget inom hälso- och sjukvårdsområdet i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I stort sett alla regioner har stora ekonomiska utmaningar framöver och det är främst i hälso- och sjukvården där man kan se att 18 av 20 regioner har underskott inom hälso- och sjukvården, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, (SKL) till radion.

Annons

SKL menar att underskottet framförallt beror på att efterfrågan på vård har ökat.

– Det bygger ju på att vi har en åldrande befolkning och i takt med stigande ålder får man fler sjukdomar men vi kan också se att man har blivit bättre på att behandla och bota fler sjukdomar, det tar ganska mycket resurser, säger Annika Wallenskog.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons