Annons
Nyheter

Zemmour får böta för uppvigling

Tre månader före årets franska presidentval döms kandidaten Éric Zemmour till dryga böter för "uppvigling till rashat".
Hans plats i startfältet är samtidigt fortfarande oviss.
Frankrike • Publicerad 17 januari 2022
Ytterhögerkandidaten Éric Zemmour (mitten) vid ett valmöte norr om Paris i december inför årets franska presidentval. Arkivfoto.
Ytterhögerkandidaten Éric Zemmour (mitten) vid ett valmöte norr om Paris i december inför årets franska presidentval. Arkivfoto.Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Debattören och provokatören Zemmour får böta motsvarande 100 000 kronor för uttalanden i tv-kanalen C News i september 2020.

I en diskussion om terrorism gick han då till attack mot ensamkommande flyktingbarn.

Annons

– De har inget här att göra. Det är tjuvar, de är mördare, de är våldtäktsmän. Det är allt vad de är. Det gäller att skicka tillbaka dem och stoppa dem från att komma hit, sade Zemmour – som då ännu var långt ifrån att avisera några tankar på att kandidera i presidentvalet.

Överklagar

Måndagens dom är inte den första. Zemmour har dömts till liknande böter vid två tidigare tillfällen för uttalanden mot invandrare och muslimer och har totalt blivit utredd 16 gånger under sina år som debattör på yttersta högerkanten.

Enligt Zemmours advokat kommer domen att överklagas, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Advokaten vill också skjuta upp en annan pågående rättsbehandling, kring Zemmours uttalanden om att andra världskrigets nazistsamarbetande franske ledare Philippe Pétain ska ha räddat Frankrikes judar.

Saknar stöd

Zemmour gick upp som en raket i opinionsmätningarna i höstas när han började ses som kandidat, men har på sistone backat på nytt. 63-åringen har dessutom ännu inte säkrat det formella stöd som krävs för att ställa upp i valet.

Minst 500 av landets cirka 42 000 borgmästare behöver ställa sig bakom varje kandidat. Förr kunde stödet ges i skymundan, men när det nu måste offentliggöras har ytterlighetskandidaterna fått det allt svårare att samla namn.

– Färre och färre borgmästare vill ställa sig bakom kandidater, säger opinionsanalytikern Stephane Zumsteeg till AFP.

Fakta: Valen i Frankrike

Frankrike håller presidentval den 10 april i år. Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna hålls sedan en avgörande andra valomgång den 24 april mellan de två kandidater som fått flest röster.

I juni följer sedan parlamentsval då samtliga 577 ledamöter i parlamentets underhus, nationalförsamlingen, ska väljas i enmansvalkretsar. Också det valet sker i två omgångar där det krävs minst 50 procent av rösterna för att bli vald direkt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons