Annons

FN: Ryssland använder våldtäkt som vapen

Ryssland använder våldtäkt som vapen i kriget, säger FN-sändebudet Pramila Patten.
Ukraina • Publicerad 14 oktober 2022
Rysk soldat vaktar område i staden Cherson, som föll under rysk kontroll i våras. Arkivbild.
Rysk soldat vaktar område i staden Cherson, som föll under rysk kontroll i våras. Arkivbild.Foto: AP/TT

Från FN larmar Pramila Patten, som är världsorganisationens särskilda representant för frågor om sexuellt våld, om att Ryssland använder våldtäkter som en del av den militära strategin under kriget.

– Alla tecken finns där, säger hon i en intervju med AFP.

Annons

Kvinnor ska ha hållits fångna och våldtagits i flera dagar, även pojkar och män har våldtagits och könsstympning ska ha förekommit, säger Pramila Patten, FN:s särskilda representant för frågor om sexuellt våld.

FN har verifierat över hundra våldtäktsfall eller andra sexuella övergrepp. Enligt en rapport som släpptes i september finns det både små barn och äldre personer bland offren. Men de inrapporterade fallen utgör bara "toppen av isberget", säger Patten.

– När offer berättat vad som sagts till dem under våldtäkterna blir det tydligt att det rör sig om en medveten taktik för att avhumanisera dem.

Vill utrymma Cherson

I Cherson, en av de regioner som Ryssland i strid med folkrätten säger sig ha annekterat, utlovas invånarna gratis boende i Ryssland om de lämnar regionen.

Enligt det ryska ockupationsstyret i regionen ska invånare evakueras med anledning av stridigheter i området.

Ryssland har sedan tidigare tvångsförflyttat ukrainare till Ryssland mot deras vilja.

Hundratals områden återtagna

"Det är troligt att de väntar sig strider som sträcker sig in i staden Cherson", skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en analys om de ryska evakueringarna.

Ukrainas militär säger sig ha återerövrat 75 bosättningar i Chersonregionen den senaste månaden, samt över 500 områden i Charkivregionen i norr och 50 i den östliga så kallade Donbassregionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons