Annons

Flyende från mardrömmens Mariupol i säkerhet

En omfattande transport med civila har kunnat ta sig från den av rysk militär hårt attackerade staden Mariupol.
Angrepp runt om i landet fortsätter med oförminskad brutalitet, och ett fjärde möte mellan Ukraina och Ryssland ledde ingenstans.
Ukrainakriget • Publicerad 14 mars 2022
Brandmän försöker rädda ett hus i Charkiv som träffats i en robotattack.
Brandmän försöker rädda ett hus i Charkiv som träffats i en robotattack.Foto: Pavel Dorogoy/AP/TT
En satellitbild över den belägrade hamnstaden Mariupol. Arkivbild
En satellitbild över den belägrade hamnstaden Mariupol. ArkivbildFoto: Maxar/AP/TT
Ukrainska soldater och räddningstjänst arbetar vid bostadshuset i Kiev som förstörts i en bombning på måndagsmorgonen.
Ukrainska soldater och räddningstjänst arbetar vid bostadshuset i Kiev som förstörts i en bombning på måndagsmorgonen.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Under måndagen fortsatte flyglarm att ljuda över Ukraina. Bostadshus besköts i flera städer och antalet civila dödsoffer steg.

De 160 fordon som ingick i en evakuering av Mariupol var i säkerhet på kvällen. Fordonen hade lämnat belägringen genom en humanitär evakueringskorridor.

Annons

"Vi kan inte officiellt garantera säkerheten i den här korridoren. Men det här är den enda korridor som har fått officiellt godkännande och som verkligen fungerar i dag", uppgav en tjänsteman inför evakueringen.

Skräckinjagande syner

Mariupol, som hade omkring 450 000 invånare när den ryska invasionen inleddes, utsätts kontinuerligt för häftiga angrepp. Befolkningen saknar el, värme och vatten. Omkring 2 500 invånare har enligt ukrainska myndigheter mist livet i angreppen.

Läget i staden och områdena runt om i sydöstra Ukraina beskrevs som skräckinjagande av dem som till sist kunde lämna.

Enligt vice premiärminister Iryna Veresjtjuk försöker man öppna humanitära korridorer även i flera andra städer, bland annat nära huvudstaden Kiev och i Luhansk i östra Ukraina rapporterar BBC.

Charkiv var fortsatt i Ukrainas kontroll, trots att den är omringad och beskjuts kontinuerligt, skriver AFP.

Attacker trots förhandling

De förödande attackerna fortsatte trots att delegationer från angriparen Ryssland och Ukraina möttes för ett fjärde samtal. Av förhoppningar om någon slags öppning för vapenvila eller åtminstone en väg framåt i nya förhandlingar blev intet.

I Kiev dödades en person när ett niovåningshus träffades av beskjutning på måndagsmorgonen. Förorter norr om huvudstaden attackerades, och minst två personer dödades i en attack mot en flygplansfabrik i Kievs utkanter.

Kievs norra förorter har också attackerats, säger Kievs guvernör Oleksij Kuleba enligt AP. Två personer uppges också ha dödats i en attack mot en flygplansfabrik i Kievs utkanter.

Minst nio personer dödades när ett tv-torn i Rivne i nordvästra Ukraina slogs ut, uppgav lokala myndigheter.

Flyglarm har ljudit i samhällen och städer från öst till väst i Ukraina. Bostadshus har attackerats i Charkiv i öst och Mykolajiv i syd, enligt president Volodymyr Zelenskyjs kansli.

Brittisk journalist skadad

Annons

Ryssland hävdade i sin tur att 23 personer dödats i en ukrainsk robotattack mot ett separatistfäste nära Donetsk i östra Ukraina, och betecknar attacken som ett krigsbrott. Ukrainas militär förnekar attacken.

En brittisk journalist som arbetar för amerikanska Fox News skadades under strider utanför Kiev på måndagen, uppger tv-kanalen. Journalisten, Benjamin Hall, vårdas på sjukhus.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons