Annons
Nyheter

Tegnell: Ser inte nedgången vi hoppats på

4 542 personer som insjuknat i covid-19 har nu bekräftats avlidna i Sverige. Det är en ökning med 74 personer det senaste dygnet.
Coronaviruset • Publicerad 3 juni 2020
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet bekräftat smittade personer är 40 803 och hittills har 2 121 personer som insjuknat fått intensivvård.

6,3 miljoner fall har konstaterats i världen, och 1,4 miljoner i Europa, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell. Den stora motorn globalt är Sydamerika och USA.

Annons

– För Sveriges del ligger vi kvar på ungefär samma platå som tidigare. Storstadsregionerna står för den största delen av IVA-fall. Vi ser en hyfsat positiv utveckling på sikt, framför allt inför sommaren, säger Tegnell.

Utvecklingen går dock inte längre lika starkt nedåt utan har flackats av. En anledning till det kan vara att svenskar senaste tiden har slappnat av, träffat mer folk och rest mer, enligt Tegnell.

Han uppmanar därför alla att fortsätta följa de råd och rekommendationer som gäller. Det vill säga inte resa i onödan, stanna hemma om man är sjuk, minimera nära kontakter om man är över 70 år eller tillhör en riskgrupp och tvätta händerna.

– Det här är inte alls över, säger Tegnell.

"Strategin är bra"

Tegnell bemöter också det delvis självkritiska uttalandet i Sveriges Radio där han sade att det finns en "förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige".

– Det har spridits en nyhet om att jag, och vi på myndigheten, anser att den strategi vi använt varit felaktig och skulle ändras på ett drastiskt sätt, säger han.

– Det är inte alls så. Vi menar fortfarande att strategin är bra, men det finns alltid förbättringar. Man kan alltid bli bättre.

Olika effekt av hårda restriktioner

TT: Hade det inte varit klokt att tillämpa försiktighetsprincipen och tillämpa hårdare restriktioner i Sverige?

– Att göra mer är inte att följa försiktighetsprincipen. Att göra mer kan också innebära att göra mer skada.

Det finns inget som tydligt talar för att utvecklingen skulle vara väldigt annorlunda om Sverige infört hårdare restriktioner, fortsätter Tegnell. Han tar som exempel att stränga restriktioner fått en, enligt honom, bra effekt i Norge men inte i Storbritannien.

– Jag tror att när vi utvärderar det här om några år kommer det inte vara lätt att säga vilka åtgärder som gett framgång på vissa ställen men inte på andra, säger Tegnell.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons