Annons
Nyheter

Yrkar på tre år för koncentrationslägervakt

Tyskland • Publicerad 6 juli 2020
Den åtalade 93-åringen har suttit i rullstol i rättssalen i Hamburg. Arkivbild.
Den åtalade 93-åringen har suttit i rullstol i rättssalen i Hamburg. Arkivbild.Foto: Daniel Bockwoldt/DPA/AP/TT
Den åtalade mannen arbetade vid koncentrationslägret Stutthof utanför Gdansk i Polen. Arkivbild.
Den åtalade mannen arbetade vid koncentrationslägret Stutthof utanför Gdansk i Polen. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Åklagarna yrkar på tre års fängelse för den 93-årig före detta SS-vakten i koncentrationslägret Stutthof, nära dagens Gdansk i Polen, som står inför rätta för delaktighet i 5 230 mord. Mannen, som suttit i rullstol i rättssalen i Hamburg, nekar till brott men åklagaren Lars Mahnke säger att den åtalade kände till det "statsorganiserande massmord" som pågick omkring honom.

– Han visste utan tvekan vad som pågick, säger åklagaren.

Annons

Trots mannens ålder hålls rättegången, troligen en av de sista av sitt slag, vid en ungdomsdomstol. Orsaken är att mannen endast var 17–18 år när han arbetade som vakt vid Stutthof.

Efter kriget arbetade mannen som bagare och lastbilschaufför. Han har erkänt att han tjänstgjorde i lägret men uppger att han inte hade något annat val, att han blev placerad på posten på grund av ett hjärtfel och att han inte själv var nazist.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons