Annons
Nyheter

Yellen ser risker i fastighetssektorn

Högre räntor och pandemieffekter slår hårt mot kommersiella fastighetsbolag i USA, enligt landets finansminister Janet Yellen. Men hon tonar ned risken för allvarliga problem.
– Jag tror inte detta är någon ohanterlig finansiell stabilitetsrisk, säger hon.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2023
USA:s finansminister Janet Yellen, pressad av en sinande kassa, ser risker i den kommersiella fastighetssektornFoto: Shuji Kajiyama AP/TT

Banker verkar ha varit återhållsamma med utlåning till kommersiella fastighetsbolag, enligt Janet Yellen.

– Men å andra sidan har efterfrågan på kontorslokaler drabbats av en stor chock under pandemin och så har räntorna gått upp, säger hon om det pressade läget i samband med ett G7-möte i Japan.

Enormt skuldberg

Annons

Som finansminister brottas Yellen själv med ett enormt skuldberg. Och i kongressen vill oppositionen, ledd av den republikanska talmannen Kevin McCarthy, än så länge inte låta henne låna mer pengar. Då måste hon först gå med på drastiska budgetåtstramningar.

Bidenregeringen vill dock att skuldtaket höjs utan budgetåtstramningar som villkor. För att få balans i budgeten siktar Janet Yellen i stället på att höja skatter på storföretag och höginkomsttagare.

Samtal mellan parterna på tjänstemannanivå pågår i helgen, rapporterar tidningen The Wall Street Journal, sedan Biden och McCarthy i fredags ställde in ett andra förhandlingsmöte om frågan. Det planerade mötet väntas hållas under kommande vecka.

Kongressens budgetkontor varnade i fredags också för att USA:s regering står inför en påtaglig risk att inte kunna betala sina räkningar under första halvan av juni.

"Inom de närmaste veckorna"

Yellen själv varnade redan den 1 maj för att hennes kassa kan vara tom redan den 1 juni. Hon flaggar nu för en uppdaterad varning till kongressen.

– Jag vill inte säga något exakt om när vi gör uppdateringar, det är när vi har mer information, men inom de närmaste veckorna blir det absolut, säger hon.

Skulle USA tvingas ställa in betalningar varnar bedömare för att det slutar med en chock på finansmarknaden och en djup global kris.

Fakta: USA har redan slagit i skuldtaket

Bidenregeringen slog redan i januari formellt i skuldtaket, satt till 31 400 miljarder dollar. Men Yellens finansdepartement har än så länge kunnat betala för sig med hjälp av extraordinära åtgärder.

Utrymmet för att skyffla runt pengar inom statsapparaten för att undvika inställda betalningar har dock krympt och ser ut att upphöra helt i juni.

Enligt kongressens budgetkontors prognos är USA:s statsskuld på väg mot rekordhöga 119 procent av BNP om tio år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons