Annons
Nyheter

Wikileaks-läcka avslöjar övergrepp

Tortyr, fångövergrepp och dödsskjutningar av civila under Irakkriget beskrivs i detalj i närmare 400 000 hemliga dokument från USA:s militär som avslöjas av webbplatsen Wikileaks. Pentagon rasar mot publiceringen.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2010

Många av de 391 832 fältrapporterna från Irakkriget från 2004–2009 beskriver övergrepp begångna av irakiska säkerhetsstyrkor, andra tyder på att den amerikanska militären blundade för illdåden.

Enligt Wikileaks beskriver rapporterna drygt 109 000 dödsfall i Irak, varav drygt 66 000 civila. USA har under kriget konsekvent hävdat att militären inte för bok över antalet döda.

Annons

Publiceringen är den största läckan i sitt slag i USA:s militära historia, många gånger mer omfattande än de 70 000 dokument om kriget i Afghanistan som Wikileaks publicerade i juli.

Pentagon "beklagar"

Källan till de gigantiska läckorna hålls hemlig av Wikileaks, men enligt brittiska The Guardian – en av en handfull medier som fick tillgång till dokumenten flera veckor i förväg – handlar det om en amerikansk underrättelseanalytiker.

Pentagon säger att de läckta dokumenten inte innehåller några stora avslöjanden, men att avslöjandena kan sätta amerikanska soldater i fara och att minst 300 irakiska kollaboratörer nu riskerar att råka illa ut.

– Vi beklagar att Wikileaks uppmuntrar individer att bryta mot lagen, läcka hemligstämplade dokument och sedan utan eftertanke sprida den hemliga informationen över världen, säger Geoff Morrell, talesman för Pentagon.

Bevis för krigsbrott

Wikileaks grundare Julian Assange anser att dokumenten innehåller bevis för krigsbrott.

– De här dokumenten avslöjar detaljer från det sex år långa Irakkriget på marknivå – soldaterna på marken, deras rapporter, vad de sett, vad de säger och vad de gör, säger han i en intervju i CNN.

I en rapport beskriver amerikanska soldater svåra övergrepp utförda av irakiska säkerhetsstyrkor mot fångar i ett Bagdadhäkte. 95 fångar satt med förbundna ögon i ett rum. Många hade brännmärken från cigaretter, blåmärken och andra spår av tortyr, och minst tolv fångar hade avlidit i häktet.

Enligt The Guardian visar de läckta dokumenten hur amerikanska myndigheter avstod från att utreda hundratals rapporter om övergrepp, tortyr, våldtäkt och till och med mord utförda av irakiska poliser och soldater.

Annons

"Inga överraskningar"

De läckta rapporterna om svåra övergrepp utförda av irakiska soldater och poliser innehåller inget nytt, anser Iraks departement för mänskliga rättigheter.

– Rapporten innehåller inga överraskningar, eftersom vi redan har nämnt mycket som har hänt, bland annat i Abu Ghurayb-fängelset och i andra fall som berör amerikanska styrkor, säger talesmannen Kamil al-Amin till AFP.

"Information har tagits bort"

Flera representanter för Wikileaks och samarbetsorganisationer håller en presskonferens i London för att ge ytterligare bakgrund till publiceringen av nästan 400 000 dokument som rör kriget i Irak.

– Vi hoppas motverka en del av den attack mot sanningen som har pågått före kriget, under kriget, och har fortsatt efter det att kriget formellt förklarats vara över, sade frontmannen och grundaren Julian Assange

Förutom honom deltog bland annat John Sloboda från organisationen Iraq Body Count, som försökt beräkna antalet offer i Irakkriget.

Kristinn Hrafnsson från Wikileaks försvarade den tidigare publiceringen av dokument från Afghanistan i juli och sade att det inte fanns några dokumenterade konsekvenser för Nato- och Isafsoldater eller biståndsarbetare i Afghanistan.

Hrafnsson sade att delar av informationen som finns i Irakdokumenten har redigerats bort.

– Vi övertygade om att dokumenten i nuvarande form inte innehåller information som är skadlig för någon individ.

Annons

15 000 nya civila dödsfall

Organisationen Iraq Body Count (IBC), som försökt beräkna antalet dödsfall i Irakkriget, sade på lördagen att dokumenten som publicerats av Wikileaks visar att siffran över antalet dödade i Irak troligen kommer att öka med 15 000 civila personer.

– Varje dokument visar obevekligt tidigare okända rapporter om våld och död, sade John Sloboda från Iraq Body Count vid presskonferensen i London.

IBC beräknar att över 150 000 fall av våldsam död har inträffat sedan mars 2003, varav 80 procent av offren har varit civila.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons