Annons
Nyheter

WHO: Nio av tio har viss resistens mot covid

Världen • Publicerad 3 december 2022
Den globala immuniteten mot covid-19 ökar, enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus – men samtidigt varnar han för att dödliga mutationer kan uppstå. Arkivbild.
Den globala immuniteten mot covid-19 ökar, enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus – men samtidigt varnar han för att dödliga mutationer kan uppstå. Arkivbild.Foto: Julia Nikhinson/AP/TT

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 90 procent av världens befolkning har viss resistens mot covid-19. Det på grund av tidigare infektion eller vaccination, enligt organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Vi är mycket närmare att kunna säga att akutfasen av pandemin är över – men vi är inte där än, sade han i ett uttalande på fredagen.

Annons

Han varnade samtidigt för nya mutationer av viruset:

– Brister i övervakning, testning, sekvensering och vaccination fortsätter att skapa de perfekta förutsättningarna för att en ny variant kan uppstå som kan orsaka betydande dödlighet.

Förra helgen var det ett år sedan som covidvarianten omikron klassades som en "variant av särskild betydelse" av WHO. I dag cirkulerar mer än 500 undervarianter av omikron, enligt WHO-chefen.

Han tillade att trots den ökade immuniteten så miste 8 500 människor livet i covid under förra veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons