Annons
Nyheter

Washington: Vi ska skydda abortklinikerna

Det amerikanska justitiedepartementet i Washington säger att man inte tolererar några attacker, varken mot kvinnor som ska göra abort eller mot abortkliniker i Texas. Myndighetens ställningstagande är ett försök att utmana den nya abortlagen i delstaten genom att åberopa en federal lag.
USA • Publicerad 7 september 2021
Justitiedepartementet vill inte se några attacker mot abortkliniker i Texas. Arkivbild.
Justitiedepartementet vill inte se några attacker mot abortkliniker i Texas. Arkivbild.Foto: LM Otero/AP/TT

Den nya lagen SB8 betyder i stort sett ett totalförbud mot abort i Texas. Kvinnor i delstaten får inte längre göra abort efter graviditetsvecka sex, oavsett om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Den innebär också att medborgare kan stämma den som "bistår eller medverkar till" en abort som sker efter sjätte veckan.

Justitieministern Merrick Garland säger att man lovar att beskydda både dem som önskar nyttja "reproduktiva hälsotjänster" och dem som erbjuder dem. Man åberopar en federal lag från 1994, känd som Face Act, som skyddar personer som uppsöker abortkliniker. Lagen förbjuder även skadegörelse mot kliniker som erbjuder abort eller preventivmedel.

Ett lika hårt förbud har aldrig tagits i bruk i någon amerikansk delstat sedan fallet Roe mot Wade, som ledde till Högsta domstolens vägledande dom som innebar att abort gjordes lagligt i hela USA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons