Annons
Nyheter

Vredesutbrott kan ge infarkt

Att bli fly förbannad kanske rensar luften, men nyttigt är det inte.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2014
Foto: Victor R. Caivano

En hjärtinfarkt eller stroke kan bli följden. De två första timmarna efter utbrottet är särskilt kritiska.

Det är forskare vid Harvard School of Public Health i USA som efter att ha granskat nio medicinska studier drar slutsatsen att det finns ett tydligt samband mellan vredesutbrott å ena sidan och hjärtinfarkt och stroke å den andra.

Annons

De två första timmarna efter utbrottet finns en femfaldigt ökad risk för hjärtinfarkt och en trefaldig för stroke, jämfört med normala fall. Om personen i fråga har en eller flera riskfaktorer, som hjärt-kärlsjukdom i släkten, ökar risken ytterligare.

Ett och annat vredesutbrott på tonårsbarnen där hemma tycks dock inte vara så farligt. Men personer med ett hett temperament bör se upp, varnar forskarna i European Heart Journal. Risken är nämligen kumulativ. Ju fler urladdningar, desto högre risk.

– Risken ackumuleras för personer med upprepade episoder av ilska, säger Elizabeth Mostofsky till BBC News.

Forskarna har dock bara sett ett samband och kan inte säkert säga att det är ilskan i sig som är den utlösande faktorn. De vill nu testa teorin med "stressreducerande strategier", som yoga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons