Annons
Nyheter

Volvo PV fälls för fransk dödsolycka

Volvo Personvagnar fälls även i den högre rätten för att ha vållat två barns död i en trafikolycka i Frankrike 1999.
Nyheter • Publicerad 18 december 2008

Cour d'appel, motsvarande hovrätten, i östfranska Colmar dömde på torsdagen företaget till lika höga böter som i den första instansen, 200 000 euro, motsvarande cirka 2,2 miljoner kronor. Det uppger AFP.

Olyckan inträffade den 17 juni 1999. En i dag 58-årig kvinna tappade kontrollen över sin bil, en Volvo 850, i byn Wasselonne, några mil utanför Strasbourg i östra Frankrike. Hon körde upp på trottoaren och körde på tre barn i 10-årsåldern som var på väg till skolan. En flicka dog genast, en pojke avled senare på sjukhus, medan hans lillebror överlevde med svåra skador.

Annons

Kvinnan har hela tiden hävdat att bromsarna inte tog.

Olycksbilen var en automatväxlad Volvo 850 TDI av 1996 års modell. Volvo har medgett att den ingick i en serie på drygt 19 000 bilar med ett konstruktionsfel i bromssystemet som kunde göra att det kändes trögt att bromsa. Felet hade åtgärdats före olyckan. Men enligt Volvo fanns det vissa brister i översättningen till de franska mekanikerna – därför kallades alla bilarna i den serien i Frankrike in för kontroll två år efter olyckan. Volvos undersökningar visar att det inte var något fel på själva olycksbilen.

I den första instansen, domstolen i Saverne, dömdes både Volvo PV och föraren för vållande till annans död och kroppsskada. Kvinnan dömdes också för vårdslöshet i trafik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons