Annons
Nyheter

Volvo fälls för barns död

Volvo Personvagnar fälls för att ha vållat två barns död i en trafikolycka i Frankrike för snart nio år sedan, meddelar domstolen i franska Saverne enligt AFP.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2008

Frankrike.

Den kvinna som körde olycksbilen har hela tiden hävdat att bromsarna på hennes Volvo 850 av 1996 års modell inte tog.

Annons

Det var därför hon tappade kontrollen över bilen och körde på tre barn på väg till skolan den 17 juni 1999. En elvaårig flicka dog omedelbart, en jämnårig pojke dog senare på sjukhus medan hans nioårige lillebror överlevde, men med svåra skador.

Under den långa rättsprocessen har Volvo gjort noggranna undersökningar av olycksbilen och rekonstruktioner av olycksförloppet. Företaget anser inte att det var något fel på bilen. Bromsarna ska ha fungerat. I stället har Volvo lagt skulden på kvinnan som man anser körde för fort.

Samtidigt har Volvo medgett att olycksbilen ingick i samma serie på drygt 19 000 bilar där ett konstruktionsfel upptäckts som kunde göra att det kändes trögt att bromsa. Det felet åtgärdades vid rutinservice. Kvinnans bil hade åtgärdats före olyckan. Men instruktionerna till de franska bilmekanikerna var felöversatta så två år efter olyckan bestämde sig Volvo för att kalla tillbaka alla bilar av samma modell i Frankrike för att se över dem.

Volvo Personvagnar döms till böter på 200 000 euro, cirka 1,9 miljoner kronor. Det är mer än vad åklagaren hade krävt. Han yrkade på 150 000 euro, cirka 1,4 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons