Annons
Nyheter

Vittnesmål om massivt valfusk i Belarus

Hon beordrades att skriva under dokumentet om det slutliga resultatet i hennes vallokal innan röstandet ens avslutats – och med raden för slutresultatet tomt.
Valerija Artichovskaja är bara en i raden av valförrättare och aktivister som vittnar om det utbredda fusket vid presidentvalet i Belarus den 9 augusti.
Belarus • Publicerad 1 september 2020
Valerija Artichovskaja vittnar om valfusk i en vallokal i Belarus huvudstad Minsk.
Valerija Artichovskaja vittnar om valfusk i en vallokal i Belarus huvudstad Minsk.Foto: Sergei Grits/AP/TT
Andrej Gnidenko gav efter för trycket men bestämde sig för att berätta öppet om valfusket i staden Vitebsk i nordöstra Belarus.
Andrej Gnidenko gav efter för trycket men bestämde sig för att berätta öppet om valfusket i staden Vitebsk i nordöstra Belarus.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Artichovskaja arbetade i en vallokal i huvudstaden Minsk och säger att hon fortfarande inte känner till vad det slutliga resultatet där blev, eftersom det aldrig offentliggjorts. Men på valdagen såg hon andra valförrättare tillräkna president Aleksandr Lukasjenko röster som egentligen hade lagts på andra kandidater.

Hon blev också tillsagd att skriva under ett slutprotokoll med valresultatet, ett dokument som enligt lagen måste finnas för att resultatet ska vara giltigt, innan röstandet ens avslutats och utan att resultatet fyllts i.

Annons

– Jag sade att jag inte kommer att underteckna protokollet därför att det vore ett brott. Det är bedrägeri, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Skrev inte under

Dessutom bad Artichovskaja att få räkna om rösterna i lokalen, men förvägrades detta.

– Jag skrev inte under protokollet och lämnade distriktet. Mitt samvete är viktigare för mig, säger 30-åringen.

Enligt officiella siffror fick Lukasjenko 80 procent av rösterna medan oppositionsledare, Svetlana Tichanovskaja fick 10 procent. Nu är valet historia men de storpolitiska konsekvenserna rullar vidare eftersom massdemonstrationer fortsätter att skaka landet.

Lukasjenko har suttit sedan 1994, och inte ett enda presidentval sedan dess har gått korrekt till enligt internationella bedömare. Därför var aktivisterna redo för vad som komma skulle.

Sparkad på plats

Den valövervakning aktivisterna själva – i brist på de internationella observatörer som inte släpptes in i landet – satte in talar om fusk, avvikelser och incidenter vid minst 24 procent av landets 5 767 valdistrikt. Officiellt fick Tichanovskaja totalt 588 000 röster – men aktivisterna talar om att hon fick 471 000 röster bara vid dessa 24 procent av vallokalerna.

Vadim Korzykov, som arbetade i en annan vallokal i Minsk, säger att han inte ens nådde så långt som till att beordras att underteckna ett slutresultat, eftersom en högre uppsatt valförrättare sparkade honom på plats när Korzykov påpekat oegentligheter.

– Det var en travesti på rättvisa, säger han.

"Min plikt"

I staden Vitebsk i nordöstra Belarus tjänstgjorde 29-årige Andrej Gnidenko. Han gav vika för trycket och skrev under dokumentet trots att han och flera kollegor visste att uppgifterna inte alls stämde.

– Under de närmast följande dagarna var vi alla djupt deprimerade. Jag bestämde mig för, att eftersom jag förrådde det belarusiska folket, eftersom jag deltog i fusket och satte min namnteckning under, var det min plikt att ärligt tala om det, säger han.

Annons

I en ljudupptagning som lagts ut på Youtube från en annan vallokal i Vitebsk hörs valförrättare bli tillsagda av en högre tjänsteman att ge röster som lagts på Tichanovskaja till Lukasjenko.

– Jag är beredd att gå med på att många människor har röstat på Tichanovskaja . .  men vi har andra mål och andra problem vi behöver lösa, säger chefen – innan Lukasjenko tilldelas rösterna.

Valkommissionen i Belarus avfärdar uppgifterna om omfattande valfusk i en kommentar till AP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons