Annons
Nyheter

Vitt snus ökar bland unga kvinnor

Det vita snuset fortsätter att vinna mark bland unga kvinnor.
Nästan var femte kvinna mellan 16 och 29 år använder nikotinsnus, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
Hälsa • Publicerad 5 december 2022
Det tobaksfria snuset har fått stort genomslag bland unga, särskilt hos unga kvinnor. Arkivbild.
Det tobaksfria snuset har fått stort genomslag bland unga, särskilt hos unga kvinnor. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

De nyare nikotinprodukterna, som nikotinsnus och e-cigaretter, blir allt vanligare bland unga svenskar. Användandet av de båda nikotinprodukterna är fortsatt vanligast i åldrarna 16–29 år, enligt Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät.

"Benämningar som tobaksfritt snus, vitt snus och vape kan få nikotinprodukter som nikotinsnus och e-cigaretter att framstå som mindre skadliga. Men nikotinprodukter kan ha negativa hälsoeffekter på bland annat hjärta och kärl", säger Åsa Thornqvist, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Annons

Snabbast ökar antalet nikotinsnusare bland unga kvinnor. I den yngsta åldersgruppen (16–29) anger nu 18 procent av kvinnorna att de använder nikotinsnus, jämfört med 12 procent bland de unga männen.

För vanligt tobakssnus är läget det omvända, där är motsvarande siffror i åldersgruppen 5 respektive 18 procent.

Unga kvinnor står också för den största ökningen när det gäller e-cigaretter, där användandet ökat från 2 till 8 procent jämfört med i fjol.

"Resultaten från undersökningen visar att de nyare nikotinprodukterna attraherar unga, och att utvecklingen går mot en ökad användning", säger Åsa Thornqvist.

Fakta: Nikotinsnus

Nikotinsnus, även kallat bland annat vitt snus eller tobaksfritt snus, lanserades i Sverige 2016.

Snuset består av smaksatt nikotin som utvunnits ur tobaksblad.

Nikotin är starkt beroendeframkallande. Både i nikotinsnus och i e-cigaretter varierar nikotinhalten, men den kan både motsvara och vara högre än i tobaksprodukter.

Användandet av nyare nikotinprodukter som vitt snus eller e-cigaretter har ökat kraftigt de senaste åren, särskilt bland unga kvinnor.

Enligt den senaste nationella folkhälsoenkäten, "Hälsa på lika villkor", från från Folkhälsomyndigheten använder 18 procent av kvinnorna mellan 16 och 29 år nikotinsnus.

Enkäten bygger på svar från närmare 17 000 personer över 16 år.

Källor: Folkhälsomyndigheten och organisationen Tobaksfakta

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons