Annons
Nyheter

Vitesföreläggande mot Akademiska hävs

Kammarrätten upphäver återigen det vitesföreläggande på 20 miljoner kronor som utfärdats mot Region Uppsala.
Vård • Publicerad 2 december 2022
En domstol upphäver Ivos föreläggande om mångmiljonvite mot Region Uppsala Uppsala. Arkivbild.
En domstol upphäver Ivos föreläggande om mångmiljonvite mot Region Uppsala Uppsala. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Enligt kravet från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skulle Akademiska sjukhuset i Uppsala senast i september i år ha 612 vårdplatser tillgängliga för inläggning av patienter inom den somatiska specialistsjukvården.

Kammarrätten slår dock fast att det i lagen inte finns några uttryckliga bestämmelser om hur många vårdplatser en region måste ha, skriver Läkartidningen.

Annons

2021 konstaterade Ivo att vårdplatsbristen på Akademiska medförde allvarliga risker för patientsäkerheten, och om inte problemen åtgärdades riskerade regionen ett vite på 20 miljoner kronor.

Kammarrätten upphävde även den gången vitesföreläggandet efter ett överklagande av Region Uppsala. Orsaken var föreläggandet inte var tillräckligt tydligt och precist, menade domstolen.

I somras gjorde Ivo ett nytt försök med ett uppdaterat vitesföreläggande där man påpekade att ingen förbättring syntes – snarare rörde det sig om en utökad vårdplatsbrist. Men nu har kammarrätten i Göteborg alltså beslutat om ett nytt upphävande. Domstolen poängterar dock att man inte bedömer behovet av vårdplatser, bara vitesföreläggandets utformning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons