Annons
Nyheter

Visste att han var jagad

Anders Eklund, som erkänt två mord, blev uppringd av en polis några timmar innan han greps.
Nyheter • Publicerad 17 april 2008

Stockholm.

På onsdagen blev det känt att Anders Eklund misstänks för ett nytt brott. Det rör sig om en våldtäkt i Skåne som ska ha begåtts i början av 2000-talet. Våldtäkten polisanmäldes under tisdagen.

Annons

Under dagen hölls nya förhör med Eklund.

– Han har inte delgivits några nya misstankar i dag, säger Jan Kyrö, Eklunds advokat, till TT.

I stället handlade förhören om de två mord som han redan erkänt, morden på Pernilla Hellgren och Engla Juncosa Höglund.

– Det har kommit fram en del nya uppgifter och fler detaljer kring både Pernilla och Engla, men jag kan inte berätta vilka uppgifter det är fråga om, säger Kyrö.

Han säger att Anders Eklund mår ganska bra.

– Han deltar i förhören och försöker efter bästa förmåga berätta sin version av händelseförloppet.

Några nya förhör är än så länge inte inbokade.

Englas kropp skulle obduceras under dagen, men Lars-Ola Sörestad, presstalesman vid polisen i Dalarna, säger att obduktionen inte är klar ännu.

Räddningsinsats primär

När Anders Eklund greps i sin lastbil på Hallandsåsen förra måndagskvällen visste han att polisen hade en bild på hans bil. En trafikpolis hade ringt upp honom tidigare under dagen och berättat att dennes bil blivit fotograferad i Stjärnsund på samma väg och vid samma tidpunkt som den försvunna flickan fångades på bild. Polisen sökte information om Anders Eklund sett något.

Annons

När han greps hade han haft gott om tid att göra sig av med bevis. Men polisen är inte säker på att något egentligt fel har begåtts.

– Målet var att till varje pris hitta henne vid liv. Det var det primära, säger Lars-Ola Sörestad.

Åklagaren Patrik Säflund säger att polis och åklagare vidtog nödvändiga åtgärder med anledning av att Eklund redan informerats om bilbilden.

– Man får utgå från de förutsättningar som då rådde. Situationen var som den var, han hade fått den informationen.

Finns det något som tyder på att han undanröjt bevis?

– Det kan jag inte svara på just nu.

Riksenheten för polismål i Göteborg granskar för tillfället polisen i Dalarna för att avgöra om det har begåtts något tjänstefel när inte Anders Eklund undersöktes för mordet på Pernilla Hellgren trots att tips pekade ut honom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons