Annons
Nyheter

Visenter blir naturvårdare i England

Storbritannien • Publicerad 18 juli 2022
En vild visent, eller europeisk bison, i östra Polen. Arkivbild.
En vild visent, eller europeisk bison, i östra Polen. Arkivbild.Foto: Rafal Kowalczyk/AP/TT

Europeisk bison strövar på nytt fritt i England, efter att ha utrotats i det vilda i Europa för hundra år sedan. På måndagen släpptes en tjur och två kor ut i en skog nära Canterbury.

De ingår i ett naturvårdsprojekt med syfte att på naturlig väg skapa goda förutsättningar för växter och andra djurarter. Förhoppningen är att de ska föröka sig och bli grund för en större hjord som får närmare 200 hektar att leva på, tillsammans med andra gräsätare som stenåldersgrisar, vilda ponnyer och långhornsboskap.

Annons

– Det här är en modell för något vi hoppas ska införas brett i liknande naturområden, användning av bison, säger Mark Habben från Wildwood Trust som leder projektet.

De tre djuren kommer från olika hägn i Tyskland, Skottland och Irland. Europeisk bison, eller visent, utrotades i det vilda i Europa på 1920-talet men ett 50-tal överlevde i fångenskap och genom internationellt samarbete har arten räddats och återutsatts på flera platser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons