Annons
Nyheter

Vinterns Thailandsresor hotade av ökad smitta

Vinterns Thailandsresa kan vara i fara.
När smittspridningen ökar larmar landets turismmyndighet om att säsongen kan skjutas upp – men svenska researrangörer räknar med start som planerat.
Ekonomi • Publicerad 8 september 2020
Tui:s första plan till Thailand ska lyfta den 15 november, men kunderna har varit mer avvaktande än vanligt. Nu riskerar den ökade smittspridningen att senarelägga landets turistsäsong. Arkivbild.
Tui:s första plan till Thailand ska lyfta den 15 november, men kunderna har varit mer avvaktande än vanligt. Nu riskerar den ökade smittspridningen att senarelägga landets turistsäsong. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett vanligt år vallfärdar semestersugna svenskar till Thailands vita stränder och turkosa hav, men pandemin har medfört en ny tveksamhet. Fredrik Henriksson, kommunikationschef på researrangören Ving, berättar att de har sett mer avvaktan bland kunderna i år.

Planen är att populära turistmagneten Phuket ska öppna för utländska resenärer den 1 oktober – men den kan grusas av att landet nyligen registrerade sitt första fall av inhemsk smitta på över 100 dagar. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade på tisdagen att turismmyndigheten TAT meddelade att det tänkta startdatumet troligen kommer att behöva skjutas på framtiden. Man hoppas dock på en öppning senare under vintern.

Avvaktande kunder

Annons

Men de svenska researrangörerna räknar med start som planerat. Vings första plan till Thailand ska lämna Sverige den 26 november.

– Om Thailand inte tillåter turister kan varken vi eller något annat företag resa dit, men så länge det inte finns några beslut gäller planerade resor som vanligt, säger Fredrik Henriksson.

Branschkollegan Tui:s första flyg till Thailand ska lyfta den 15 november, men stolarna fylls inte upp i samma takt som de brukar.

– Bokningarna för vintern är väldigt avvaktande, det råder en ganska stor osäkerhet. Men vi har märkt de senaste veckorna att folk har börjat höra av sig till vår kundtjänst med frågor, man har börjat räkna på och drömma om att åka, säger Adam Györki, presschef på Tui.

Tills det kommer ett annat besked utgår Tui från att de kan genomföra resorna.

– Thailand är ett jättestort resmål för oss i vinter, det är viktigt för oss. Vi kommer att jobba nära den thailändska regeringen och myndigheterna för att säkerställa att resorna kan bli av på ett säkert sätt, både för oss och för thailändarna, säger Adam Györki.

"Lärt oss leva med"

Även Apollo planerar att genomföra resor till Thailand, men inte förrän senare i vinter. Deras första flyg går först den 11 december.

"Även om vi får åka ut till Thailand för UD från mitten av november så finns just nu många inreserestriktioner för svenskar från Thailands myndigheter. Därför har vi tagit beslutet att börja resa dit senare i tiden när det förhoppningsvis stabiliserat sig", skriver Annica Smith, marknadschef på Apollo i en kommentar.

Skulle smittspridningen öka så att Thailand måste skjuta på turistsäsongen kommer Apollo ställa in resorna, och ge kunderna sina pengar tillbaka.

"Att ett land inte öppnar som planerat är tyvärr något vi har lärt oss att leva med senaste halvåret kopplat till pandemin", skriver Annica Smith.

Fakta: Det gäller för resor till Thailand

För att få i gång den viktiga turismen har Thailand skapat en plan för att släppa in turister i vissa utvalda områden. Det i vanliga fall turisttäta Phuket lyfts fram som pilotprojekt i planen, som kallas "safe and sealed".

Turister bör dock stanna i landet i minst 30 dagar, enligt Yuthasak Supasorn vid turismmyndigheten TAT, eftersom resan inleds med 14 dagars obligatorisk karantän på hotell. Två coronatester måste också göras innan man får lämna området. Vill man sedan resa utanför provinsen väntar ytterligare sju dagars karantän och ett tredje test.

Förhoppningen var att turister skulle kunna välkomnas redan den 1 oktober, men under tisdagen varnade Yuthasak Supasorn för att det tänkta startdatumet troligen kommer att behöva skjutas på framtiden. Man hoppas dock på en öppning senare under vintern.

För närvarande avråder svenska UD från icke nödvändiga resor Thailand. Avrådan gäller till och med den 15 november 2020.

UD avråder dessutom tillvidare från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla i södra Thailand på grund av säkerhetsläget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons