Annons
Nyheter

Vinterkräksjukan börjar ta fart

Det norovirus som orsakar vinterkräksjukan har hållit sig ovanligt lugnt hittills under hösten – kanske för att vi blivit bättre på att tvätta händerna.
Nyheter • Publicerad 16 november 2009

Men nu noterar Smittskyddsinstitutet en viss ökning, särskilt i Skåne. Hittills i november har Skåne haft 16 konstaterade fall av vinterkräksjuka.

– Det är inte fler än vanligt. Förra året hade vi 24 fall under motsvarande period, berättar biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson.

Annons

De positiva provsvaren kommer från flera vårdinrättningar: Universitetssjukhusen i Malmö och Lund, Helsingborgs lasarett och ett äldreboende i Malmö.

Skåne står för ungefär hälften av de konstaterade fallen i landet, uppger chefsmikrobiolog Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet.

Vinterkräksjukan finns året runt, men antalet fall brukar öka kraftigt under hösten.

– Min favorithypotes är att folk är mer känsliga för infektioner den här tiden, kanske för att vi får mindre ljus och för att vi vistas mer inomhus, nära varandra, säger han.

I år kommer uppgången något senare än vanligt.

– Kan det vara så att folk tvättar händerna så mycket och att vi här ser resultatet, spekulerar Hedlund.

Det spelar också roll vilken virusvariant som sprider sig. Om det inte är en ny variant blir sjukdomsutbrotten inte lika stora.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons