Annons
Nyheter

Vinstras för LKAB i coronakrisen

Ekonomi • Publicerad 13 augusti 2020
LKAB:s vinst minskade med flera miljarder i andra kvartalet. Arkivbild
LKAB:s vinst minskade med flera miljarder i andra kvartalet. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Det statliga gruvbolaget Luossavaara-Kiirunavaara, mer känt som LKAB, redovisar en vinst före skatt på 2,5 miljarder kronor för årets andra kvartal: Det kan jämföras med vinsten på 4,5 miljarder under andra kvartalet i fjol.

Nettoomsättningen föll från 9,2 miljarder till 7,4 miljarder kronor.

Annons

"Andra kvartalet präglades fortsatt av coronapandemin och dess kraftiga påverkan på världsekonomin. Den globala råstålsproduktionen uppgick till 435 miljoner ton under andra kvartalet vilket var en minskning med tio procent jämfört med samma period föregående år", skriver LKAB.

För LKAB:s del sjönk produktionsvolymen i andra kvartalet till 6 miljoner ton, från 6,2 miljoner ton ett år tidigare.

LKAB flaggar i rapporten samtidigt för ökade utbetalningar under året relaterade till den så kallade samhällsomvandlingen till följd av att mark blir obeboelig när gruvbrytningen flyttar.

"Gällivare kommun har avslagit LKAB:s ansökan om att stängsla in ett område i östra Malmberget vilket riskerar att försena tidplanen för avvecklingsområdet och därmed begränsa framtida produktion", skriver LKAB.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons