Annons
Nyheter

Vindkraftverk brann – vingar föll av

Vindkraftverket utanför Ystad fattade eld och vingarna slungades iväg ut över åkern.
En oklar olycka med ett över 20 år gammalt kraftverk – en ålder som en del av landets vindsnurror börjar närma sig.
Bränder • Publicerad 11 maj 2023
Ett vindkraftverk i Bjäresjö strax utanför Ystad totalförstördes i en brand natten till torsdagen. Vindkraftverkets vingar har i samband med branden slungats iväg 100 meter.
Ett vindkraftverk i Bjäresjö strax utanför Ystad totalförstördes i en brand natten till torsdagen. Vindkraftverkets vingar har i samband med branden slungats iväg 100 meter.Foto: Johan Nilsson/TT

Vindkraftverket utanför Ystad totalförstördes efter att ha fattat eld. Larmet inkom strax efter halv tre på natten till torsdag, och vindkraftverkets vingar ramlade av i samband med händelsen.

Det är oklart hur det kunde hända, säger Björn Fahlgren som är vd på Varbergsortens Elkraftsbolag – ägaren till snurran.

Annons

– Jag kan se att service gjordes den 20 april. Det är ju bara tre veckor sedan, säger han till TT.

Det aktuella vindkraftverket är nu 21 år gammal.

– Vi hade väl en förhoppning – innan den brann ner – att driva vidare betydligt längre med rätt underhåll.

Nära pensionsålder

Men den nedbrunna snurran i Ystad börjar enligt Energimyndighetens sätt att räkna dock närma sig pensionsåldern.

– När vi gör scenarion utgår vi från en 25-årig livslängd, säger Fredrik Svartengren, chef vid enheten elproduktion och samhälle på Energimyndigheten, som tillägger att livstid i grunden är en ekonomisk fråga.

Söka nya tillstånd

Nu står man på många håll inför en generationsväxling, då många vindkraftverk enligt myndigheten snart behöver bytas ut.

– Det finns en hel del platser där man tidigt byggde vindkraft och där det börjar närma sig en repower, att man behöver ersätta gamla verk med nya, säger han och fortsätter:

– Om man ska byta ut verk så kommer man också behöva nytt tillstånd och en ny kommunal tillstyrkan. Bara för att man en gång haft det så är det ingen garant för ett nytt.

TT: Kan äldre vindkraftverk utgöra en säkerhetsrisk?

– Det är klart att äldre saker behöver kontroll och underhåll. Verksamhetsutövaren har ett ansvar för egenkontroll av sitt verk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons