Annons
Nyheter

Vill bli av med präst efter sexmejl

En församling i Stockholms stift vill säga upp eller omplacera en präst som anklagas för att ha skickat mejl med sexuellt innehåll till konfirmander.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2012

Mannen har även polisanmälts, men utredningen lades ner.

– Vi vill markera att sådant här inte är okej. Det handlar om att en präst är i en position där det blir ojämlikt gentemot konfirmanderna, säger biträdande kyrkoherden i församlingen till TT.

Annons

Domkapitlet i Stockholm, som har tillsyn över församlingarna, satt på onsdagen i möte för att diskutera prästen. Och det är andra gången hans ärende tas upp.

Skickade nakenbilder

Första anmälan kom 2009. En kvinna skrev till domkapitlet att hon hade utsatts för sexuella övergrepp, som 16-årig konfirmand och åratal framåt. Prästen medgav en relation, men sade att det var frivilligt från båda parter.

Domkapitlet beslutade att mannen fick jobba kvar, men med en prövotid på tre år. Inget polisanmäldes, vilket kyrkan fick hård kritik för.

I december i fjol kom ännu en anmälan till domkapitlet. Anmälaren anser att det första beslutet inte tagit hänsyn till prästens "gränslösa beteende" och beskriver sexmejl, kränkande foton och langning av alkohol.

Prästen har själv, i en egenutgiven bok, beskrivit relationer med konfirmander. Han ska också ha skickat bilder på sig själv naken.

– Materialet som det här handlar om ska ju ha skett i vår församling. Vi vill ha möjlighet att se över hans anställning, säger biträdande kyrkoherden.

"Ansikte utåt"

Församlingen vill inte gå in närmare på polisanmälan, men den rör händelser längre bak i tiden som togs upp i anmälan till domkapitlet i december.

– Det handlar om att han är en ämbetsutövare, ett ansikte utåt för hela svenska kyrkan. Efter ett tag skadar sådant här kyrkans anseende, säger biträdande kyrkoherden.

Annons

Enligt polisen har utredningen lagts ned eftersom det saknas anledning att tro att brott har begåtts.

Svenska kyrkan gjorde under 2011 en utredning av 69 sexuellt relaterade disciplinärenden mot präster.

I ett fall, om den aktuella Stockholmsprästen, ansåg utredaren att kyrkan borde ha polisanmält.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons