Annons
Nyheter

"Vi både avstå från milöfaran"

Har Charlotte Kalla större rätt än vi i de bakre leden i Vasaloppet att åka på flourvalla?
Nyheter • Publicerad 28 februari 2014

Hon är så klart mer beroende av den, men svaret måste ju vara att ingen av oss borde använda miljöfarlig valla över huvud taget. Vare sig elit eller motionär.

Men den farliga kemikalien ger ett så mycket bättre glid än någon annan känd produkt på marknaden. Och glid vill man ha. Helst alla nio milen.

Annons

Det snackas valla överallt i Sälen och Mora. Många tar ordet klister i sin mun med tanke på de blöta spåren. Men få vill kännas vid vad vallorna innehåller, eller vilka skador de ger dem som lägger på dem.

Och när jag har köat fram till närmaste vallabod i Vasaloppsområdet för att lämna in mina skidor är jag inte bättre än någon annan. Förmodligen säger jag ja tack till flouret för att det är dumt att chansa. Tänk om jag annars inte kommer till Mora innan mörkret lagt sig eller ännu värre att det roliga tar slut redan i Evertsberg.

Många skär guld under Vasaloppsveckan på att kränga kemikalier i pulverform. Andra på att stryka på den på skidorna. Men vi är alla förlorare när miljön tar slut.

Li Edqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons