Annons
Nyheter

Veteraner behöver stöd

Jag skriver de här raderna på Veterans Day.
Nyheter • Publicerad 16 november 2014
Sergeant Tracy Smith, krigsveteran från Irak och Afghanistan, kramar om Jim Conway, 84, som deltog i Korea-kriget, under en cermoni i Atlanta på Veterans Day i tisdags.
Sergeant Tracy Smith, krigsveteran från Irak och Afghanistan, kramar om Jim Conway, 84, som deltog i Korea-kriget, under en cermoni i Atlanta på Veterans Day i tisdags.Foto: David Goldman

För inte så länge sedan tänkte man mest på den elfte timmen, den elfte dagen, den elfte månaden 1918. Det var då vapenstilleståndet i Första världskriget – kriget som skulle bli slutpunkt för alla krig – undertecknades.

Men nu har den här dagen fått förnyad betydelse i USA. Krigsveteranerna är fler än på mycket länge och flera av dem har mycket svåra men, såväl kroppsliga som mentala, efter tjänstgöring i Afghanistan och Irak.

Annons

Och just nu pågår förberedelserna för en välgörenhetskonsert på The Mall här i Washington. Bruce Springsteen, Rihanna, Carrie Underwood, Eminem med flera ska uppträda på denna ”Concert for Valor”och gratisevenemanget sponsras av bland andra banken Chase och cafékedjan Starbucks.

Arbetslösheten bland veteraner är högre än i befolkningen som helhet, särskilt för unga i åldrarna 18–24 år med hela 21,4 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Det är därför som Starbuckschefen Howard Shultz bestämt sig för att anställa fler veteraner –och han manar andra arbetsgivare att följa efter.

– Det skulle vara en tragedi om vi tillbringade 10–15 år i Irak och Afghanistan och sedan upprepade samma sak som efter Vietnamkriget, kanske inte svartmålar dem, men bara låter dem försvinna ur sinnet, sa Shultz i en intervju i USA Today som också handlade om hans nya bok ”or Love of Country: What Our Veterans Can Teach Us About Citizenship, Heroism, and Sacrifice.”

I den tar han upp något som förekommer då och då i debatten, nämligen att de amerikanska krigen utkämpas av en försvinnande liten del av befolkningen och att en stor ibland oöverstiglig klyfta gapar mellan militären och civila. Någon allmän värnplikt lär inte införas igen men det finns fler än Shultz som försöker få landsmännen att bry sig mer om människorna som kommit hem från slagfältet.

Det är gott om hjälteskildringar av veteraner som kämpat sig igenom amputationer, brännskador och hjärnskador, men betydligt färre beskrivningar av dem som inte klarat övergången från krig till fred hemma i en mer eller mindre välmående miljö. Alkoholism, drogmissbruk, misshandel, skilsmässor, hemlöshet och i värsta fall självmord. Presidenthustrun Michelle Obama har gjort veteraner, särskilt kvinnorna, till en av sina hjärtesaker; men Shultz, hon och andra borde få sällskap av många fler. För veteranerna kommer att behöva stöd – och skattepengar? – i många årtionden framöver.

Karin Henriksson

Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent stationerad i Washington

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons