Annons
Nyheter

Venedig hotas av översvämning

Venedig drabbades av den värsta översvämningen på 22 år på måndagen.
Nyheter • Publicerad 1 december 2008
Foto: Scanpix

Vattenståndet var som mest 1,5 meter högre än normalt.

Så gott som alla stadens gator stod under vatten – inklusive turistkvarteren och den berömda Markusplatsen – och det var svårt att ta sig fram.

Annons

Situationen försvårades ytterligare av en transportstrejk som påverkade kollektivtrafikens vattenbussar, vaporettos.

Myndigheter hade på förhand varnat för att vattnet skulle stiga kraftigt. Stadens borgmästare uppmanade alla som inte var tvungna att gå ut att stanna inomhus.

Det talades om nivåer på 1,6 meter. En förändring av vindriktningen hjälpte vattnet att dra sig tillbaka innan det nådde ända upp till den nivån. Men vattnet kan komma att stiga igen under natten mot tisdag, rapporterade det center som övervakar tidvattnet.

Enligt experter beror det höga vattenståndet på en kombination av ihållande sydliga vindar och kraftigt regn och snöfall i norra Italien de senaste dagarna.

Venedig drabbas regelbundet av översvämning, men inte av samma omfattning som på måndagen. Den värsta incidenten med högt vattenstånd inträffade i november 1966, då vattnet steg 1,94 meter. I februari 1986 nådde vattennivån 1,58 meter över det normala.

Renässansstaden har i åratal brottats med problemen med som följer av en stigande havsnivå. I mars uppgav lokala myndigheter att de undersöker en metod för att lyfta stadens hus upp till en meter med hjälp av pålar som placeras under byggnaderna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons