Annons
Nyheter

Konservative Merz ny ledare för Tysklands CDU

Tysklands kristdemokrater (CDU) har utsett den konservative affärsmannen Friedrich Merz till ny partiledare genom en medlemsomröstning.
Merz fick en klar majoritet av rösterna i den första omgången.
Tyskland • Publicerad 17 december 2021
Friedrich Merz (mitten) blir ny partiledare för CDU. På bilden tillsammans med Helge Braun (till vänster) och Norbert Röttgen (till höger).
Friedrich Merz (mitten) blir ny partiledare för CDU. På bilden tillsammans med Helge Braun (till vänster) och Norbert Röttgen (till höger).Foto: Michael Sohn

Resultatet i omröstningen presenterades på en presskonferens på fredagseftermiddagen. Den 66-årige Merz fick 62,1 procent av rösterna mot 25,8 procent av rösterna för Norbert Röttgen och 12,1 procent för Helge Braun.

Friedrich Merz inledde sitt segertal med att tacka de många medlemmar som deltagit i omröstningen – valdeltagandet låg på knappt två tredjedelar – och sina två motståndare.

Annons

– Det har varit en utmanande dag och vecka, men det har varit en bra sådan mellan oss tre, och jag tror att det har gjort partiet gott hur vi har gjort det och att vi har gjort det, sade Merz.

CDU lät för första gången de 400 000 medlemmarna rösta om vem som ska leda partiet. Omkring två tredjedelar av medlemmarna deltog i omröstningen. CDU-ledaren väljs sedan formellt vid en partistämma i januari.

Parlamentsvalet i september blev ett fiasko för CDU då unionen CDU/CSU fick nöja sig med 24,1 procent, en minskning med 8,8 procentenheter jämfört med valet 2017. Den förhållandevis nyvalde partiledaren Armin Laschet fick därefter tacka för sig.

Kristdemokraterna har regerat Tyskland sedan 2005, då Merkel blev förbundskansler. I förra veckan löstes hon av, då socialdemokraten Olaf Scholz tog över makten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons