Annons
Nyheter

Koncernens vd efter apskotten: Ett misslyckande

Förtroendet för ledningen och djurskötarna i Furuvik är fortfarande intakt hos Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts som äger Furuvik.
Men han medger att schimpansernas rymning var ett misslyckande.
Brott • Publicerad 2 januari 2023
Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts, som driver Furuvik. Arkivbild.
Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts, som driver Furuvik. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Fyra apor sköts till döds i Furuviksparken efter att flera av dem försökt rymma i mitten av december. Tre överlevde, och deras hälsotillstånd blir allt bättre.

– Det är ett misslyckande att vi inte klarade att hålla schimpanserna kvar i sitt hägn. Men den tragiska incidenten har inte påverkat mitt förtroende för Furuviks ledning, säger Christer Fogelmarck till TT.

Delar inte ut ansvar

Annons

Han berättar att fyra utredningar pågår om händelsen. Utöver den utredning som Parks and Resorts själva genomför, granskar polisen, länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket hur det gick till, vem som är ansvarig, om ett brott har begåtts och vad som behöver göras för att förhindra att det sker igen.

– Vår första prioritet är alltid säkerheten. Fokus är att se till att det inte händer igen.

TT: Hur ser ditt eget ansvar ut?

– Jag har i dagsläget ingen anledning att dela ut ansvar i någon riktning.

Aporna kameraövervakas

TT: Hur ser framtiden ut för de schimpanser som överlevde?

– Nu har vi bemanning hela tiden, aporna är kameraövervakade och avdelningen helt stängd. Hägnet är säkrat i det korta perspektivet och något konkret om framtiden på längre sikt kan jag inte säga.

Efter intervjun vill Christer Fogelmarck korrigera uppgiften om ständig bevakning av aporna på Furuvik, eftersom djurvårdarna enligt honom inte är på plats dygnet runt.

Furuviksparken söder om Gävle fyller 123 år i år. Där finns djur, äventyrsbad och en tivolidel.

TT: Går Parks and Resorts satsning på tivoliattraktioner ut över djurhållningen på Furuvik och andra anläggningar?

– Nej, det finns inget motsatsförhållande. Djurparker behövs mer än någonsin när många av världens djur är hotade i sin naturliga miljö. De olika upplevelserna i våra anläggningar gör att vi får många besökare och kan tjäna pengar för att kunna hålla djuren året om.

Siar inte om varumärket

Annons

TT: Har händelsen med schimpanserna påverkat ekonomin?

– Den kan ha påverkat vårt varumärke, men det är väldigt svårt att sia om i nuläget.

TT: Och hur känns det själv i dag?

– Det finns många frågor, och jag har inte så många svar att ge. Nu tar vi hand om djur och medarbetare efter den oerhört sorgliga händelsen, säger Christer Fogelmarck.

Fakta: Detta har hänt

Onsdagen den 14 december klockan 12.55 får polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle.

Klockan 17.59 samma dag meddelar polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition.

De följande drygt två dygnen råder stora oklarheter kring skade- och säkerhetsläget. Aporna i huset var fortfarande utanför sina hägn, och risken stor att de skulle rymma. Skyttar med skarpladdade vapen placerades utanför aphuset.

Djurparken bekräftade senare att två av de skjutna är schimpanserna Linda och Torsten.

Först på lördagsförmiddagen meddelar djurparken att man lyckats få in aporna i hägnen. Då konstateras samtidigt att även schimpanserna Santino och Manda är döda.

Händelsen utreds av polisen, Arbetsmiljöverket och länsstyrelsen i Gävleborg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons