Annons
Nyheter

Vattnet hotar gård med 100 000 höns

Det senaste regnovädret har orsakat stora problem i bland annat Norrköping, Örebro och Nässjö.
På en gård i Tysslinge utanför Örebro hotas 100 000 höns av vattenmassorna.
– Det är jättekris, säger lantbrukaren Lars-Håkan Jonsson.
Väder • Publicerad 16 augusti 2023
Ungdomar från trakten hjälper till att med sandsäckar bygga vall mot det höga vattenflödet vid Irvingsholms gård i Tysslinge, Örebro. Gårdens stora anläggningar hyser 100|000 höns.
Ungdomar från trakten hjälper till att med sandsäckar bygga vall mot det höga vattenflödet vid Irvingsholms gård i Tysslinge, Örebro. Gårdens stora anläggningar hyser 100|000 höns.Foto: Pavel Koubek/TT
"Vi hoppas att vi kan rädda hönsen", säger lantbrukaren Lars-Håkan Jonsson i översvämningsdrabbade Tysslinge.
"Vi hoppas att vi kan rädda hönsen", säger lantbrukaren Lars-Håkan Jonsson i översvämningsdrabbade Tysslinge.Foto: Pavel Koubek/TT
Räddningstjänsten är på plats hos äggproducenten på gården Irvingsholm i Tysslinge.
Räddningstjänsten är på plats hos äggproducenten på gården Irvingsholm i Tysslinge.Foto: Pavel Koubek/TT
Vattnet stiger fortfarande kring gården Irvingsholm i Tysslinge.
Vattnet stiger fortfarande kring gården Irvingsholm i Tysslinge.Foto: Pavel Koubek/TT

På gården Irvingsholm i Tysslinge stiger vattnet från Tysslingesjön snabbt.

Gårdsägaren och äggproducenten Lars-Håkan Jonsson och hans anställda arbetar frenetiskt med att bygga vallar för att skydda gårdens stora anläggningar som har totalt 100 000 höns.

Annons

– MSB och räddningstjänsten är här för att ställa ut pumpar och bygga barriärer. Vi håller också själva på att bygga barriärer, säger Lars-Håkan Jonsson sent på onsdagseftermiddagen.

– Vi kör hårt och alla börjar bli rätt slutkörda, fortsätter han och tar ett djupt andetag.

– Men vi hoppas att vi kan rädda hönsen. Jag tror att vi fixar det här.

Sommarens väder har varit exceptionellt utmanande. Först torka och sedan 300 millimeter regn på en månad.

– Jag har 300–400 hektar spannmål som står under vatten. Så det här vädret...

Nässjö översvämmat

Även i Nässjö orsakade det senaste kraftiga regnovädret problem. Vattnet gav skador på bland annat bostadshus, industrier och skolor, enligt räddningstjänsten.

Värst är läget på Brinells högstadium, där nästan ett helt våningsplan ligger under vatten, säger Cecilia Lindqvist, fastighets- och byggchef för Nässjö kommun.

– Mycket vatten! Sjöar på ställen där det inte brukar vara sjöar, säger hon.

"Något utöver det vanliga"

I Norrköping ledde det kraftiga regn- och åskovädret under tisdagen till en översvämning utanför resecentrum. Spårvagnar har stått stilla och byggnader har fått vattenskador.

Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson beskrev under tisdagskvällen situationen som "något utöver det vanliga" med många larm under kort tid.

Annons

I Örebro län har flera större vägar påverkats, bland annat delar av riksväg 50.

Mest regn utanför Eksjö

Enligt SMHI föll de största regnmängderna utanför Eksjö i Jönköpings län med strax över 60 millimeter. Även i Norrköping föll större mängder med nästan 40 millimeter.

Framöver ser SMHI ett "allmänt stabilare väderläge" i berörda områden.

Förutom en rad gula och orangea varningar för översvämning och höga flöden är röda varningar just nu utfärdade för fyra vattendrag: Marnäsån/Kolningsån, Delångersån och Gavleån.

Orangea varningar är utfärdade för bland annat Siljan, Dalälven och Delångersån.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons