Annons
Nyheter

Våtmarkernas jaguarer hotas av bränder

Brasilien • Publicerad 9 september 2020
En jaguar fotograferad i våtmarksområdet Pantanal i Brasilien. Arkivbild.
En jaguar fotograferad i våtmarksområdet Pantanal i Brasilien. Arkivbild.Foto: Roland Johansson/TT

Rasande bränder i Pantanal, världens största våtmarksområde, rycker allt närmare ett naturreservat som bland annat hyser världens största population av jaguarer, uppger brasilianska myndigheter.

"Militärens brandstyrka har skickat förstärkningar i form av två team för att bekämpa en brand i nationalparken Encontro das Águas", uppger styret i delstaten Mato Grosso.

Annons

Räddningspersonal har även undsatt två kvinnor och sju barn i regionen då deras hus varit nära att slukas av lågorna.

Pantanal, som är beläget vid den södra änden av Amazonas regnskog och sträcker sig från Brasilien in i Paraguay och Bolivia, har drabbats av rekordmånga bränder i år. Hittills under 2020 har över 12 000 bränder registrerats i området, enligt Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe). Det är fler än det sammanräknade antalet för 2018 och 2019.

Brandkrisen är fortsatt allvarlig även i Amazonas. Antalet bränder i regnskogen i augusti, 29 307, var det näst högsta på ett decennium.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons