Annons
Nyheter

Varning för snö när nytt lågtryck drar in

Den kalla vintern behåller greppet om landet. SMHI varnar för kraftiga snöfall över delar av Gotland, Uppland och Stockholmsområdet när ett nytt lågtryck drar in från Polen. Uppåt 40 centimeter snö väntas.
Väder • Publicerad 11 december 2022
SMHI har utfärdat en orange varning för kraftiga snöfall på delar av Gotland. Arkivbild.Foto: Suvad Mrkonjic/TT

En orange varning är utfärdad för nordöstra Gotland från måndag kväll och in på tisdagen. Förutom ymniga snöfall blir det byvindar på 20–23 meter per sekund.

– Snöfallsområdet drabbar till en början främst Gotland. Man kan generellt vänta sig fem till tio centimeter, men lokalt kan det komma upp till 30–40 centimeter. Samtidigt blir det ganska blåsigt, säger meteorolog Marie Staerk.

Annons

Snön rör sig under natten mot tisdagen också in över delar av Uppland och Sörmland. Där har SMHI utfärdat en gul varning för snö och vind, vilket lokalt kan ge kraftiga snöbyar.

– Tisdagsdygnet blir besvärligt, säger Marie Staerk.

SMHI varnar även för kulingvindar över Östersjön, Bottenhavet, Bottenviken och Norra Kvarken.

Det besvärliga vädret innebär bland annat risk för dåligt väglag, förseningar inom kollektivtrafiken och strömavbrott.

När det gäller övriga landet så avtar de senaste dagarnas snöfall i Norrland i början av veckan. Fjällen kan vid klart väder bjuda på temperaturer så låga som 25–30 minusgrader.

I södra Sverige dominerar molnen, men det kan bli klart väder i de västra delarna.

– Temperaturen kan sjunka ganska snabbt i de här områdena. Det kan bli dryga tio minusgrader, säger Marie Staerk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons