Annons
Nyheter

Varning för höga halter av björkpollen

Många pollenallergikers värsta fiende, björken, har vaknat till i södra halvan av landet. Nu väntar flera veckor med höga halter av björkpollen.
Hälsa • Publicerad 1 maj 2023
Björken blommar i södra Sverige. Arkivbild.
Björken blommar i södra Sverige. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här händer i kroppen vid en allergisk reaktion.
Det här händer i kroppen vid en allergisk reaktion.Foto: Johan Hallnäs/TT

Pollensäsongen har rullat in med besked över de södra delarna av landet. Naturhistoriska riksmuseets pollenrapport varslar om stor risk för höga halter av björkpollen i Götaland och delar av Svealand.

Enligt Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet, kommer björkpollensäsongen att hålla i sig till ungefär mitten av maj i söder och tre veckor senare i norr.

Annons

Hyfsat hög temperatur och lagom vind är björkens favoritväder.

– Ungefär femton grader eller mer, och vindar som kommer från öster eller sydöst, vilket oftast är kopplat till ganska torr och stabil luft. Sedan ska det blåsa mellan två och sex sekundmeter, säger Åslög Dahl.

Att just björken skapar mycket problem för allergiker har två orsaker, enligt Åslög Dahl

– Det är en kombination av att pollenkornen innehåller proteiner som har en benägenhet att binda till antikroppar och att det finns väldigt mycket björk. Alla björkar bildar mycket pollen när de får möjlighet så man blir utsatt för höga koncentrationer.

När björken sedan lugnat sig tar ek och gräs över innan gråbo avslutar pollensäsongen, som kan sträcka sig långt in i september.

Fakta: Pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt att du får ett eller flera av följande symtom:

Du har både vattnig snuva och nästäppa.

Du nyser mycket.

Du har klåda i näsan.

Du får röda, kliande ögon som rinner.

Du kan känna dig trött.

Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar bli värre vid ansträngning.

Besvären börjar under pollensäsongen. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. På sensommaren kan det vara vanligt att uppleva besvär vid känslighet mot gråbopollen.

Källa: 1177

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons