Annons
Nyheter

Varning för halt väglag

Efter en stökig natt blir det något lugnare framåt onsdagsförmiddagen.
Men det finns betydande risk för besvärligt väglag, också i Kronobergs län.
Väder • Publicerad 9 januari 2019
Snöröjning i Gävle på tisdagseftermiddagen.
Snöröjning i Gävle på tisdagseftermiddagen.Foto: Pernilla Wahlman

De strömlösa i Roslagen fick under natten snö och blötsnö, som har rört sig söderut, tidvis med hårda vindbyar. Men under tidig morgon väntas vädret bli lite bättre.

– Det dröjer kvar lite nederbörd, men det blir lugnare framåt dagen, säger Therese Gadd, meteorolog vid SMHI.

Annons

Lågtrycksområdet över Östersjön drar bort från Sverige, mot sydost. När nederbörden följs av klarare väder blir det lite kallare. På många håll kommer temperaturen att ligga runt nollstrecket, vilket kan göra vägarna extra hala. I samband med bättre sikt kan en falsk säkerhet infinna sig, men landets bilister bör ta det försiktigt.

– Det finns definitivt förutsättningar för besvärligt väglag, säger Therese Gadd.

För större delarna av Norrland väntas en kall men klar dag. I fjällen väntas snöbyar, men det är bara en förvarning om sämre väder mot slutet av veckan.

– Det blir betydligt mer besvärligt i slutet av arbetsveckan, då är det risk för storm i fjällen och stormbyar öster om fjällen, säger Therese Gadd.

I Jönköpings län påverkas tågtrafiken av tilltagande nordliga vindar och viss nederbörd i form av tung, blöt snö under natten mot onsdag. Dessutom är färjetrafiken till och från Visingsö inställd under tidig morgon.

Inställda sträckor under onsdagsmorgonen: Nässjö–Eksjö, Nässjö–Vaggeryd, Jönköping–Vaggeryd, Nässjö-Vetlanda. Fler sträckor kan komma att stängas med kort varsel. Bussar ersätter de inställda tågavgångarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons