Nyheter

Varnar om risk för klimatkatastrof

Om risken för en flygkrasch vore 1,8 procent skulle få av oss sätta sig i ett flygplan.
Nyheter • Publicerad 22 september 2013
Foto: John Mcconnico

Men så stor är risken för en global temperaturhöjning på sex grader, vilket enligt en enig forskarkår skulle "betyda världskatastrofer av olika dignitet".

Det skriver Margot Wallström, Laszlo Szombatfalvy och Johan Rockström från stiftelsen Global Challenges Foundation i en debattartikel i DN.

"Även om olycksfrekvensen inom flyget skulle vara så 'låg' som 0,1 procent skulle det leda till 80 flygolyckor per dag. Hur många människor skulle då vilja flyga? När det gäller globala katastrofer borde toleransgränsen vara ännu lägre", skriver de.

För att tydliggöra faran har stiftelsen tagit fram ett nytt verktyg, en "global riskindikator", som ska presenteras på fredag – samma dag som FN:s klimatpanel lägger fram sin nya utvärderingsrapport i Stockholm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.