Annons
Nyheter

Varnar för att insulinpumpar kan hackas

Vård • Publicerad 15 december 2022
En säkerhetslucka har hittats i insulinpumpar. Arkivbild.
En säkerhetslucka har hittats i insulinpumpar. Arkivbild.Foto: Jim Mone/AP

Teknikföretaget Medtronic har upptäckt att en viss typ av bolagets insulinpumpar kan hackas av utomstående, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Enligt Medtronic har säkerhetsrisken hittats i företagets halvautomatiska pumpar i serien Minimed 600. Pumparna kopplas trådlöst ihop med en blodsockermätare eller USB-enhet, som kommunicerar med varandra för att reglera insulintillförseln till patienten.

Annons

Den säkerhetsbrist företaget upptäckt uppstår när de olika enheterna sammankopplas, då en utomstående som befinner sig i närheten på teknisk väg skulle kunna få åtkomst till pumpen.

Medtronic understryker att företaget inte hört talas om något fall där en pump hackats, och att sådana intrång är osannolika. Samtidigt rekommenderar företaget användare att inte genomföra den trådlösa hopkopplingen på offentliga platser.

I det fall en obehörig styr pumpen finns risk att patienten får en för hög eller för låg insulindos, vilket i värsta fall kan vara livshotande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons