Annons
Nyheter

Värmerekord för våren – men svalt väder väntar

Helgen bjuder på soligt och milt väder på de flesta håll i landet. I Göteborg uppmättes säsongens högsta temperatur hittills – 12,8 grader. Men kalla nätter kan bromsa vårens framfart.
Väder • Publicerad 12 mars 2022
Våren väntas avancera uppåt landet i veckan, men på många håll är nätterna fortfarande kalla. Bilden är tagen i Stockholm under fjolårets vår. Arkivbild.
Våren väntas avancera uppåt landet i veckan, men på många håll är nätterna fortfarande kalla. Bilden är tagen i Stockholm under fjolårets vår. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

På lördagen uppmättes vårens hittills högsta temperatur på västkusten.

– Vi har i dag fått ett nytt säsongshögsta med preliminärt 12,8 grader hittills i Göteborg, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Annons

Helgen har hittills bjudit på soligt och milt väder i princip hela Sverige, även i norr. Enligt SMHI har temperaturer kring tio grader uppmätts vid Skellefteå flygplats och på flera håll i Norrbotten.

Svalare väder

Vårvädret ser ut att hålla i sig till måndagen, åtminstone i södra Sverige. Men kall luft finns i närheten och kyligare dagar väntas.

– Det blir lite sjunkande temperaturer framåt, framför allt från mitten av veckan, även om det fortsatt ser ut att vara högtrycksbetonat väder. I princip ingen nederbörd att tala om, däremot är det sannolikt att det blir lite mer moln, säger Mattias Lind.

Den meteorologiska våren är här när dygnstemperaturen varit över noll grader de senaste sju dygnen. Hittills har våren bland annat anlänt till Skåne, Göteborg och Bohuskusten, Kalmar samt Öland och Gotland. Fläckvis är det dock fortsatt vintertemperaturer i Götaland.

– I samband med högtrycket vi har med klart väder är det ganska stora dygnsvariationer. Med solens hjälp blir det väldigt milt och vårvarmt på dagarna, men det är ju ganska kalla nätter fortfarande som kan hålla tillbaka våren lite grann på en del platser, säger Mattias Lind.

Fläckvis vår

Sett till den senaste normalperioden 1991–2020 brukar våren i genomsnitt ha kommit något längre norrut vid den här tiden, även om det inte är någon stor avvikelse.

Enligt Mattias Lind är det svårt att säga hur snabbt våren kommer att röra sig uppåt i landet, men än så länge är det inte dags att lägga bort vinterkläderna helt.

– Det kommer väl att fortsätta vara ganska kalla nätter, så våren kan säkert avancera uppåt litegrann i veckan, men det är nog fläckvis som det blir vår längre norrut kommande dagar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons