Annons
Nyheter

Världsbanken: Ingen återhämtning för fattiga

Ekonomi • Publicerad 10 juni 2020
Migrantarbetare på väg till fots mot sina hembyar efter att ha förlorat sina jobb i Indiens huvudstad Delhi med anledning av coronarestriktioner. Bilden är från den 27 mars.
Migrantarbetare på väg till fots mot sina hembyar efter att ha förlorat sina jobb i Indiens huvudstad Delhi med anledning av coronarestriktioner. Bilden är från den 27 mars.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Den globala ekonomin kan börja växa igen nästa år – men antalet människor i extrem fattigdom väntas förbli oförändrat efter en stor ökning i år med anledning av coronakrisen, varnar Världsbanken.

Organisationen bedömer att krisen kommer trycka ned mellan 70 och 100 miljoner människor i extrem fattigdom under 2020. Och trots att man spår en global tillväxt på fyra procent under nästa år väntas det alltså inte hjälpa till med att återställa siffrorna.

Annons

De länder som har den högsta andelen i extrem fattigdom väntas nämligen inte nå en tillväxt under 2021 som täcker upp för befolkningsökningen.

"För Nigeria, Indien och Kongo-Kinshasa, länder som vi bedömer är hem åt över en tredjedel av världens fattiga, väntas en BNP-utveckling per invånare på -0,8 procent, 2,1 procent och 0,3 procent", skriver Världsbanken i ett blogginlägg. "Med en befolkningstillväxt på 2,6, 1,0 och 3,1 procent räcker inte det för en hållbar nedgång i antalet fattiga".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons