Annons
Nyheter

Världens nordligaste ö var ett isberg

Grönland • Publicerad 7 september 2022
Isberg utanför Grönland. Arkivbild.
Isberg utanför Grönland. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Världens nordligaste ö är ingen ö.

Det har en dansk forskningsgrupp slagit fast bara ett år efter att "ön" utsågs till just världens nordligaste.

Annons

I själva verket är Qeqertaq Avannarleq – grönländska för "den nordligaste ön" – ett isberg.

– Vi upptäckte bland mycket annat att det var vatten under "öarna" och att det man trodde var öar visade sig vara isberg som täcktes av jord och grus, säger en av gruppens deltagare, René Forsberg, till videnskab.dk.

Därmed skulle ön Oodaaq, knappt 800 meter åt sydväst, återfå sin titel. Den upptäcktes 1978 och räknades fram till 2021 som världens nordligaste ö. Men också Oodaaq är ett isberg, slår forskarna fast.

Världens nordligaste ö är nu i stället Kaffeklubben, på grönländska Inuit Qeqertaat, drygt 1 300 meter söder om Oodaaq. Alla öarna, isberg eller inte, ligger runt 70 mil söder om Nordpolen och fyra mil nordost om Grönlands nordligaste punkt, Kap Morris Jesup.

Den ön, som ska vara bekräftad som just en ö, upptäcktes år 1900 och namngavs efter en diskussionsklubb på Köpenhamns universitet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons