Annons
Nyheter

Var femte flicka sextrakasserad

På toaletterna, i omklädningsrummen eller korridoren.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2014
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Den fysiska och psykiska mobbningen äger rum överallt i skolans värld.

Var femte flicka på högstadiet uppger sig ha blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Annons

Uppgifterna kommer i Friends årliga rapport som TT tagit del av. 12 766 barn har deltagit, svaren är i många fall nedslående.

– Det här är ett stort samhällsproblem som inte prioriteras som man borde göra. I stället finns det en acceptans men vi kan inte acceptera att sexuella trakasserier pågår i barns vardag, säger Friends generalsekreterare Lars Arrhenius till TT.

Flickor mest utsatta

Just sexuella trakasserier i skolmiljön har för första gången undersökts i anslutning till rapporten. En femtedel av flickorna och cirka 10 procent av pojkarna uppger att de utsatts för sådana.

"En gång så gick en kille fram till mig och tog på mina bröst som om jag var en jäkla docka", skriver bland annat en flicka.

– Vi ville se vilken typ av mobbning det handlar om och därför ställt frågan om sexuella trakasserier. Det är ett stort problem och tjejer är mest utsatta. Det vi får höra är att det ses som ett normalt tillstånd och att man ofta skämtar bort trakasserierna: "Det inte är så allvarligt", säger Lars Arrhenius.

Kränkta av vuxen

I rapporten noteras också att 8 procent uppges blivit kränkta av en vuxen i skolan. 20 procent av kränkningarna handlar om etnicitet och 13 procent om sexuell läggning.

För Friends är det nu tredje året som man gör den landsomfattande undersökningen. Någon förbättring av situationen ser man inte.

– Siffrorna ser detsamma ut. Det är 50 000–60 000 barn som utsätts för mobbning och det är frustrerande, säger Lars Arrhenius.

Annons

– I dag pratas det politiskt om resultat och betyg i skolan men inte tryggheten. Jag menar att det är där man måste börja. Det vi ser i undersökningen skulle aldrig accepteras i vuxnas miljöer.

Siffror ur rapporten

Friendsrapporten innehåller svar från 12 766 barn i hela landet.

Var femte barn har blivit utsatt för kränkningar av en annan elev det senaste året.

Mobbning är vanligast på mellanstadiet där elva procent utsatts vid flera tillfällen.

Var femte flicka på högstadiet har blivit utsatt för sexuella trakasserier. Bland pojkar är samma siffra tio procent.

Åtta procent har blivit kränkta av en vuxen i skolan.

20 procent handlar om etnicitet.

13 procent av kränkningarna på högstadiet handlar om sexuell läggning.

Källa : Friends

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons