Annons
Nyheter

Vapenbrott kan ge sex års fängelse

På onsdagen klubbade Riksdagen igenom hårdare straff för vapenbrott.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2014
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Förutom att straffskalorna för grovt vapenbrott höjs så har en ny kategori av vapenbrott införts – synnerligen grovt vapenbrott. Det nya brottet ska ge mellan tre och sex års fängelse och ska göra det lättare att komma åt organiserad brottslighet.

Enligt Petter Asp, professor i straffrätt och en av regeringens utredare, behövs kategorin synnerligen grovt vapenbrott i fall där det rör sig om många vapen.

Annons

– När man tidigare kunde räkna väldigt många vapen så var det fortfarande bara ett vapenbrott, därför har man behov av den högre svårighetsgraden.

Förutom det nya brottet så höjs straffet för grovt vapenbrott till ett–fyra års fängelse och nya begränsningar införs om vilka föreningar som ska kunna få vapentillstånd.

– Det avgörande skälet bakom ändringarna är att man anser att man har sett för lindrigt på vapenbrott tidigare, säger Petter Asp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons