Annons
Nyheter

Vänsterman vill ha delad ledning

Ge Vänsterpartiet en delad ledning liknande Miljöpartiets, föreslår riksdagsmannen Jonas Sjöstedt.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010

Han anser också att hans parti ska tidigarelägga sin kongress som är planerad till 2012.

Han säger till Svenska Dagbladet att partiets valresultat är ett misslyckande mot bakgrund av regeringspartiernas "klasspolitik" och Socialdemokraternas rekordsvaga val. Han vill ändå inte ge Lars Ohly skulden utan säger att partiledaren gjorde en bra valrörelse.

Annons

Förslag om extrakongress

Jens Holm, tidigare EU-parlamentariker och nu ny riksdagsledamot för V, vill att partiet ska hålla en extrakongress nästa år för att "vända på alla stenar".

– Vi har förlorat i fem val i rad. Vi kan inte fortsätta så här. Efter alla tidigare valförluster har partistyrelsen duckat och inte velat släppa lös den interna debatten, säger Holm till TT.

Han är rätt säker på att det på partistyrelsens tvådagarsmöte i helgen kommer att läggas förslag om att en extrakongress ska hållas.

Jens Holm tycker att V har anledning att vara självkritiskt på en rad punkter: partiledningen fungerar inte som den borde, inte heller partikansliet. På frågan om han tycker att Lars Ohlys position också ska upp till prövning på en eventuell extrakongress så svarar han att det är givet.

– I min värld betyder en extrakongress att alla ska ställa sina platser till förfogande.

Men han tillägger att det inte är så enkelt att valförluster går att skylla på en enskild person.

– Jag tycker att Lars Ohly har varit bra i debatten i valrörelsen, säger han.

Nytt klimat i V

Jonas Sjöstedt sitter inte i partistyrelsen men han kommer att vara med på mötet eftersom riksdagsledamöter har rätt att närvara. Han räknar med att det finns ledamöter i styrelsen som delar hans uppfattning och att frågan om extra kongress och ett delat ledarskap kommer att tas upp. Men han har ingen uppfattning om hur starkt stödet är.

Enligt Sjöstedt är de gamla hårda motsättningarna mellan förnyare och traditionalister passé. Därför går det nu att ha en helt annan, friare och öppnare diskussion i partiet, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons