Annons
Nyheter

Valspurt även i dag

Förr var valdagen befriad från kampanjande, men i år bedriver båda sidor valarbete in i det sista
Nyheter • Publicerad 19 september 2010
Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M) när Alliansens partiledare delar ut blommor på Drottninggatan i Stockholm under valdagen.
Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M) när Alliansens partiledare delar ut blommor på Drottninggatan i Stockholm under valdagen.Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly röstade tillsammans med sin blivande fru Åsa Hagelstedt på Årstadalsskolan i Stockholm.
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly röstade tillsammans med sin blivande fru Åsa Hagelstedt på Årstadalsskolan i Stockholm.Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Under smått kaotiska former och omgivna av Säpovakter och poliser gav sig alliansens partiledare vid lunchtid iväg på promenad längs Drottninggatan i centrala Stockholm, ett av de mest populära turist- och shoppingstråken.

De delade ut blommor – orange gerbera – och hälsade på presumtiva väljare. I hasorna hade de både ett massivt medieuppbåd och ett stort antal intresserade.

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade sig ha sovit gott inför valdagen men medgav att han är nervös inför kvällens valresultat.

– Den som inte är nervös en valdag tar inte sin uppgift på allvar, sade han.

– Jag är ödmjuk. På valdagen avkunnas väljarnas dom. Vi har gjort vad vi har kunnat.

Han konstaterade att det varit en lång och slitsam valrörelse.

– Jag går på överskottsenergi nu.

På frågan om hur han ser på sannolikheten att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen svarade han:

– Jag hoppas att vi ska slippa det. Om det sker, så får vi förhålla oss till det.

Göteborgska Bergsjön, där bara 46,6 procent av de röstberättigade tog chansen i valet 2006, fick på söndagen mobiliseringsbesök av S-ledaren Mona Sahlin. I vallokalen möttes hon av hurrarop från de 300–400 personer som samlats och passade på att äta frukostgröt med partikamraterna Leif Pagrotsky och Anneli Hultén.

– Det känns jättebra att kunna vara just här eftersom så få röstade i det här valdistriktet förra gången, sade Sahlin.

Tidigare har valdagen varit fredad från kampanjande men den traditionen bröts av de borgerliga förra riksdagsvalet.

Annons

Detta vållade visst rabalder och kritik från det rödgröna lägret, men i år bedriver båda sidor en del kampanjarbete på valdagen.

Mona Sahlins grötfrukost i Göteborg följs av en borgerlig offensiv i centrala Stockholm vid lunchtid, då alliansens partiledare ska dela ut blommor och prata med väljare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons